filter icon FILTER
Medovka lekárska

Zázračná medovka lekárska: Zlepšuje pamäť a lieči


Obsah článku

Odkiaľ sa vzalo jej meno

Botanický názov medovky lekárskej je melissa officinalis, čo vôbec nie je náhoda. Melissa je totiž latinské pomenovanie včely, ktorá túto rastlinku miluje. Kvety medovky totiž tvoria veľké množstvo nektáru, preto ju tiež včelári sadia v blízkosti úľov, aby k nim lákali včely. Medovkou sa tiež potierajú nové úle, aby roj neodletel. Vraj majú včely medovku v takej úcte, že neuštipnú nikoho, kto ju nosí pri sebe.

Čo ste o medovke pravdepodobne vedeli

Medovka lekárska je na Slovensku bežnou bylinkou. Pestuje sa v záhradkách či na balkónoch, pretože už od dávna sú známe jej liečivé a upokojujúce účinky. Z rastlinky sa zbierajú jej mäkké lístky, ktoré sa sušia alebo sa čerstvé používajú ako prísada do varenia, limonád alebo ako ingrediencia v prírodnej kozmetike. Po rozdrvení lístkov sa uvoľňujú silice so špecifickou citrónovou vôňou. V anglicky hovoriacich krajinách ju preto poznajú aj pod pojmom “lemon balm” - doslova “citrónový balzam”.

Medovka lekárska a jej liečivé účinky

Medovka má všestranné liečivé účinky a využitie, no najznámejšia je jej schopnosť pomáhať pri menštruačných bolestiach, nadúvaní, búšení srdca a vysokom krvnom tlaku. Medovkový čaj je však veľký pomocník aj pri psychických ťažkostiach. Upokojuje, zmierňuje časté zmeny nálad a pomáha zaspať, preto sa odporúča vypiť šálku čaju z medovky hodinu pred spaním.

Kvôli univerzálnosti nájdete túto bylinku v našich viacerých čajových receptoch. Je dôležitou súčasťou liečivého čaju pre ženy, proti stresu, na žalúdok a trávenie, v urologickom čaji alebo aj samostatne, aby ste si mohli naplno užiť jej špecifickú chuť.

Medovka lekárska

Čomu vďačí medovka za svoje liečivé účinky

Blahodarné pôsobenie medovky na náš organizmus je spôsobené obsahom vitamínov, ktoré nájdeme v tejto po citrusoch voňajúcej bylinke. Čo obsahuje medovka lekárska?

  • Vitamín C
  • Vitamín B
  • Flavonoidy
  • Fenolové kyseliny
  • Kyselinu rozmarínovú

No tým zoznam vitamínov v zázračnej medovke nekončí – bylinka obsahuje viac ako 100 chemických látok. Okrem iného aj esenciálne oleje citronellal a citral, vďaka ktorým má rastlinka svoju špecifickú, citrónovú vôňu.

Už samotný obsah vitamínu C a B poukazuje na to, že je medovka lekárska pre ľudské telo veľmi prospešná. Vitamín C sa podieľa na stovkách až tisícoch biochemických procesoch, okrem iného napomáha aj vstrebávaniu iných prospešných látok, ktoré prijímame v strave. Tento vitamín je extrémne dôležitý aj pre športovcov, ktorých regenerácia po tréningu je vďaka nemu rýchlejšia, respektíve dôsledky tréningu, ako je napríklad svalovka, sú miernejšie.

Vitamíny zo skupiny B majú množstvo pozitívnych účinkov, od zlepšovania nálady, cez premieňanie cukrov na energiu, prispievajú k rovnováhe nervového systému a podpisujú sa na zdraví ciev, vlasov, nechtov a pokožky.

Medovka lekárska je plná antioxidantov, čoho dôkazom sú aj flavonoidy, nazývané vitamín P. Ide o najsilnejšie rastlinné antioxidanty. A viete, v kombinácii s akými vitamínmi sú flavonoidy pre náš organizmus ešte prospešnejšie? Ak ste hádali vitamín B a vitamín C, tak máte pravdu. Flavonoidy spolu s týmito vitamínmi zabezpečujú protivírusové a protibakteriálne účinky.

Čo ste zrejme o medovke netušili

Esenciálny olej získaný z kvetov medovky patrí k najdrahším na svete. Aj keď je medovka hojne rozšírená a nepatrí medzi vzácne rastliny, obsahuje len veľmi málo oleja. Na získanie pol kila medovkového oleja totiž treba až tri tony lístkov. Tento olej je však rovnako ako čaj z medovky pre naše zdravie veľmi cenný. Slúži najmä na liečbu herpesového vírusu a na upokojenie organizmu.

Medovka lekárska je prospešná nielen pre študentov pri učení, ale takisto tiež predstavuje nádej pre pacientov trpiacich Alzheimerovou chorobou.

Medovka lekárska

Na čo je dobrý čaj z medovky lekárskej

Vyššie sme už načrtli, aké pozitívne účinky na vás medovka bude mať. Poďme si však povedať niekoľko konkrétnych prípadov, kvôli ktorým ľudia siahajú po medovkovom čaji najčastejšie. Možno sa medzi nimi nájdete aj vy a lahodný nápoj z tejto prospešnej bylinky sa stane vaším novým obľúbeným čajom.

Medovkový čaj

Medovka a únava po športe a tréningoch

Zničil vás tréning, no aj tak máte problémy zaspať? Ležať v posteli bez možnosti poskytnúť telu vytúžený oddych je vážne frustrujúce. Podobný stav častokrát spôsobuje nahromadený adrenalín. Čaj z medovky priaznivo pôsobí na centrálnu nervovú sústavu, navyše, s obsahom vitamínov B a C je ideálnym „koktejlom“ pre každého športovca, ktorý to s trénovaním prehnal.

Medovka a obdobia náročné na psychiku

Stres na ľudské telo pôsobí devastujúco, medzi ním a závažnými chorobami existujú dokonca súvislosti. Moderný človek preto musí vedieť, ako sa upokojiť. Neexistuje prírodnejší spôsob, ako niekoľko dúškov z medovkového čaju. Pozitívny vplyv na centrálnu nervovú sústavu sa prejavuje aj zmenšením úzkostí, zlepšovaním nálady. Doprajte si čaj z liečivej medovky najmä počas jesenných a zimných mesiacov, ktoré k psychickej nepohode ešte viac prispievajú svojou ponurosťou.

Medovka a žalúdočné problémy

Mierne žalúdočné problémy, kŕče, pocity nadúvania aj prejedenia – na všetky tieto problémy je čaj z medovky lekárskej vhodným pomocníkom. Tým, že napomáha látkovej výmene, urýchľuje trávenie a metabolizmus, je vhodným nápojom aj po ťažšej večeri.

NÁŠ TIP: Ak chcete dosiahnuť ešte výraznejší blahodarný účinok čaju na váš tráviaci trakt, skombinujte dva druhy byliniek – medovku a mätu. Tento liečivý nápoj je zároveň veľmi chutný, medovka s mätou sa navzájom dopĺňajú a vytárajú súhru chutí.

Ako si správne pripraviť medovkový čaj?

Medovkový čaj sa pripravuje podobne ako akýkoľvek iný bylinkový čas. Na prípravu šálky čaju vždy použite čerstvé bylinky alebo nové vrecúško. Zalejte ho horúcou vodou a nechajte lúhovať 5 - 8 minút. Odporúča sa počas lúhovania hrnček prikryť malým tanierikom alebo pokrievou. Pri vyparovaní sa tak na spodnej strane prichytia vzácne silice, ktoré v sebe nesú tie najdôležitejšie liečivé účinky. Po vylúhovaní čaju preto nezabudnite prichytené kvapky čaju aj so silicami z tanierika vrátiť späť do šálky.

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!