Encyklopédia čaju

Čajovník je vždyzelená rastlina z čeľade Camellia, ktorá prirodzene rastie v Číne, Tibete a severnej Indii. Poznáme dve odrody - Camellia sinensis a Camellia assamica. Camellia sinensis má menšie lístky a darí sa jej najmä v chladnejších, horských oblastiach centrálnej Číny a Japonska. Pokiaľ ju nikto nezastriháva, môže byť vysoká 2-3 metre, no na čajovníkových plantážach sa kríky udržiavajú vo výške 1 meter. Camellia assamica má, naopak, väčšie lístky a je skôr považovaná za strom ako ker, pretože môže dorásť až do 18 metrov. Najlepšie podmienky sú pre assamicu vo vlhkých, tropických klimatických oblastiach severnej Indie a v čínskych provinciách Sečuan a Yunnan. Podľa starých Číňanov pochádza najlepší čaj z horských oblastí. Vysoká nadmorská výška a hmla pomáhajú chrániť rastlinu pred nadmerným slnečným žiarením. Rovnako sa tu udržiava ideálna teplota a vlhkosť, vďaka čomu sa lístky vyvíjajú pomaly a zostávajú jemné.

Z čajovníkovej rastliny pochádzajú 4 základné druhy čaju: zelený čaj, čierny čaj, oolong a biely čaj. Rozdielny je jedine spôsob ich spracovania, vďaka čomu získava každý druh svoju špecifickú chuť.

Zelený čaj

Zelený čaj

Zelený čaj je jeden z najpopulárnejších čajových nápojov na svete. Mimoriadne obľúbený je v Japonsku, kde sa spotrebuje 95 % domácej produkcie a len 5 % sa vyváža do sveta.

Čierny čaj

Čierny čaj

Čierny a zelený čaj pochádzajú z tej istej rastliny, a to Camellia Sinensis (čajovník). Oproti zelenému čaju, ktorý je ľudstvu známy už tisícročia, sa čierny čaj začal vyrábať oveľa neskôr - až v polovici 17. storočia. Navzájom sa líšia v spôsobe spracovania – vo fermentácii, ktorá pri zelenom čaji neprebieha.

Oolong

Oolong

Tento čaj sa označuje aj ako čiastočne fermentovaný alebo polofermentovaný čaj. Znamená to, že proces fermentácie bol započatý, ale neprebehol do konca. Výroba oolongu patrí medzi najťažšie a najnákladnejšie.

Biely čaj

Biely čaj

Biely čaj sa získava spracovaním prvých, ešte nerozvinutých čajových lístkov rastliny Camellia sinensis. Z tohto dôvodu sa nazýva aj kvitnúci čaj alebo čajový kvet. Je lahodný a vo svete si získava čoraz väčšiu obľubu. Vyniká jemnou chuťou a najmä vysokým obsahom prírodných antioxidantov.

Pu-erh

Pu-erh

Tento čaj je známy svojimi liečivými účinkami. Je považovaný za najstarší čaj na svete a je pomenovaný podľa rovnomenného mesta v čínskej provincii Yunnan.

Rooibos

Rooibos

Rooibos vyzerá aj chutí podobne ako čierny čaj. Keďže v ňom nenájdeme kofeín, predstavuje ideálny nápoj pre deti, dospelých aj starších ľudí. Napriek tomu má povzbudivé účinky.

Bylinkový čaj

Bylinkový čaj

Bylinkové čaje sa pijú odpradávna vďaka ich výnimočnej chuti a vôni. Navyše majú liečivé účinky, dokážu upokojiť podráždený organizmus alebo naopak povzbudiť a dodať energiu.

Ovocný čaj - čaj bez kofeínu

Ovocný čaj - čaj bez kofeínu

Ovocný čaj sa už po dlhé roky teší veľkej obľube. Spolu s čiernym čajom patrí k najviac konzumovaným čajom na svete. Tento čaj nie je čajom v pravom slova zmysle, pretože sa vyrába z ovocia a nie z čajovníka.