filter icon FILTER
degustacia kavy

Kávológia 3: Ako správne degustovať kávu


Obsah článku

Ako si vychutnať kávu tak, aby ste čo najviac ocenili jej chuť, vôňu a ďalšie vlastnosti? Vo videu vám s tým poradí náš kávológ a viac podrobností sa dozviete v článku.

Aby ste si mohli pozrieť video, prosím, povoľte používanie marketingových cookies, alebo si toto video môžete pozrieť priamo na YouTube.

Ako postupovať pri degustácii kávy

1. Pripravte si kávu

Najprv si pripravte kávu. Pri profesionálnom cuppingu, ako sa ochutnávanie kávy volá, zvyčajne používajú tú najjednoduchšiu metódu prípravy - zalievanie čerstvo mletej kávy horúcou vodou. Rozličné metódy prípravy kávy môžu jej chuť ovplyvňovať, preto sa kávičkári zhodli na tomto základnom spôsobe.

Nezabudnite, že aj zalievanie kávy má svoje pravidlá, vďaka ktorým sa vám podarí dosiahnuť ten najlepší výsledok.

2. Ovoňajte ju

Poriadne sa nadýchnite arómy kávy. Zistíte tak jej intenzitu. Čuch je tiež dôležitým partnerom chuťových buniek, bez vône by ste mali problém cítiť chuť. Poznáte ten pocit, keď vám s nosom upchatým chorobou ani nič nechutí?

3. Ochutnajte ju

Prudko si z kávy usrknite, aby ste ju rozliali po celom jazyku a dostali ju ku každej chuťovej bunke. Pri kvalitnej káve môžete rozpoznať prekvapivo širokú paletu chutí. Niektorá chutí horkejšie, iná kyslejšie, ďalšia skôr sladko.

Spozorovať môžete tóny čokolády či karamelu, ale aj zemité či orieškové chute. Nezriedka v nej môžete zacítiť aj kvety či rôzne druhy ovocia - koniec koncov, samotná káva vlastne pochádza z ovocia.

4. Opíšte jej vlastnosti

Čo vás zaujalo na chuti, aróme a konzistencii degustovanej kávy? Ak sa káve venujete dôkladnejšie a napríklad hľadáte ideálnu kávu pre vás, zapisovanie vašich dojmov z degustácií vám pomôže zorientovať sa v ochutnaných kávach aj pri väčšom množstve vzoriek či porovnať ich po dlhšom čase.

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!