Keď teploty ráno klesnú, počasie je pochmúrne, vietor nesie šarkany poriadne vysoko a v záhradke všetko dozrieva, viete, že je tu jeseň. Poklady tohto ročného obdobia nie sú ukryté len v záhrade, ale aj v lese či na lúkach. Jedným z nich sú šípky. Malé lesklé červené bobuľky sú plody šípovej ruže a predstavujú dostupný zdroj zdraviu prospešných látok.
Šípky sa zbierajú v októbri až v novembri. Ak chcete využiť všetky ich liečivé účinky, mali by ste stihnúť zber do prvých mrazov. Šípka je obľúbená surovina nielen na čaj, ale čoraz viac sa teší obľube pri výrobe sirupu či džemu. V kozmetickom priemysle sa zase využívajú blahodarné účinky šípkového oleja. Ak chcete vyskúšať recepty zo šípok, pripravili sme si pre vás recept na domáci šípkový sirup.
Sirup má krásne sýto červeno-oranžovú farbu. Dá sa použiť nielen do čaju alebo osviežujúcich limonád, ale aj do zákuskov, na palacinky či na zmrzlinu.
Tip: Oslaďte si chladné jesenné večery a zahrejte sa šípkovým čajom a štrúdľou z domácich jabĺk. K tomu vyšľahajte šľahačku, ktorú prelejte vaším domácim šípkovým sirupom. Podávajte horúce.
plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!