filter icon FILTER
sipkovy sirup recept

Recept na domáci šípkový sirup


Obsah článku

Keď teploty ráno klesnú, počasie je pochmúrne, vietor nesie šarkany poriadne vysoko a v záhradke všetko dozrieva, viete, že je tu jeseň. Poklady tohto ročného obdobia nie sú ukryté len v záhrade, ale aj v lese či na lúkach. Jedným z nich sú šípky. Malé lesklé červené bobuľky sú plody šípovej ruže a predstavujú dostupný zdroj zdraviu prospešných látok.

Šípky sa zbierajú v októbri až v novembri. Ak chcete využiť všetky ich liečivé účinky, mali by ste stihnúť zber do prvých mrazov. Šípka je obľúbená surovina nielen na čaj, ale čoraz viac sa teší obľube pri výrobe sirupu či džemu. V kozmetickom priemysle sa zase využívajú blahodarné účinky šípkového oleja. Ak chcete vyskúšať recepty zo šípok, pripravili sme si pre vás recept na domáci šípkový sirup.

Ingrediencie na šípkový sirup

  • 500 g dozretých šípok
  • 500 g trstinového cukru
  • 1 l vody
  • 10 g Citrodeko alebo kyseliny citrónovej

Postup prípravy šípkového sirupu

  1. Šípky opatrne oberieme nožnicami z kríka, pričom použijeme aj ochranné rukavice proti tŕňom. Zbierame len sýto červené dozreté plody, ktoré majú najviac zdraviu prospešných látok.
  2. Šípky umyjeme a následne rozdrvíme tyčovým mixérom alebo mažiarom. Rozdrvené šípky zalejeme pol litrom vody a povaríme asi 10 minút.
  3. Následne precedíme cez plátno a výlisky dáme opäť variť so zvyšnou vodou. Povaríme opäť asi 10 minút a opäť scedíme.
  4. Obe šťavy spojíme, pridáme cukor a kyselinu citrónovú, pripadne Citrodeko do sirupov. Opäť prevaríme a plníme do uzatvárateľných fliaš. Skladujeme v tme a chlade.
  5. Sirup má krásne sýto červeno-oranžovú farbu. Dá sa použiť nielen do čaju alebo osviežujúcich limonád, ale aj do zákuskov, na palacinky či na zmrzlinu.

    sipkovy caj

    Tip: Oslaďte si chladné jesenné večery a zahrejte sa šípkovým čajom a štrúdľou z domácich jabĺk. K tomu vyšľahajte šľahačku, ktorú prelejte vaším domácim šípkovým sirupom. Podávajte horúce.

Ohodnotiť recept

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!