Svet kávy

Každý kávičkár vie, ako vyzerá klasické zrnko praženej kávy, no málokto by vedel rozoznať surový plod kávovníka od bobule brusnice. Staňte sa skutočným majstrom a zistite, akú cestu prejde káva od kvetu až do vašej šálky.

Káva a kávovník

Káva nie je plod, ale semeno kávovníka, ktorý sa všeobecne volá „kávová čerešňa“. V každej sa nachádzajú dve zrniečka. Kávovník je v prirodzenom prostredí stromom, no na kávových plantážach sa jeho výška udržiava na úrovni kríka kvôli jednoduchšiemu zberu a posilneniu chuti a energie plodov.

Každý strom (ker) je pokrytý zelenými voskovými listami, ktoré sú vždy v páre. Rast a dozrievanie plodov je nikdy nekončiaci cyklus, preto nie je neobvyklé na jednom kávovníku vidieť naraz kvety spolu so zelenými a dozretými plodmi. Jednému kríku trvá takmer rok, kým od zakvitnutia „dospeje“ a približne päť rokov jeho rastu je potrebných na to, aby dosiahol svoju plnú produkciu.

Kávovník sa môže dožiť aj viac ako 100 rokov, pričom vrchol svojej produktivity dosahuje medzi siedmym a dvadsiatym rokom. Správnou starostlivosťou o rastlinu môžu plantážnici dosiahnuť aj predĺženie jej života. Priemerný kávovník ročne vyprodukuje takmer päť kilogramov čerešní a takmer jedno kilo surových zŕn.

Táto rastlina s mohutnými rozmermi patrí do čeľade marenovitých rastlín, podľa botanikov existuje až niekoľko sto druhov kávovníkov. Na pestovateľské účely sú ale dôležité iba druhy arabica a robusta.

Káva a kávovník

Pestovateľské regióny

  • Stredná Amerika,
  • Južná Amerika,
  • Afrika,
  • časť Ázie
Pestovateľské regióny

Odrody kávy

Kávovník po prvý krát opísal švédsky botanik Carolus Linneaus v roku 1753. Odborníci odhadujú, že na svete existuje od 25 do 100 druhov kávovníka. V kávovom priemysle poznáme dva - Arabicu a Robustu.

Arabica (Coffea Arabica) pochádza z kávovníkových stromov, ktoré boli objavené v Etiópii. Tieto stromy produkujú jemné a aromatické zrnká kávy, ktoré tvoria približne 70 % svetovej produkcie. Sú podlhovasté a ploskejšie ako zrnká Robusty a tiež majú menší obsah kofeínu. Na svetovom trhu patrí Arabica k drahšej sorte kávy. Tie najlepšie zrná pochádzajú z oblastí s vysokou nadmorskou výškou - od 600 do 1850 m.n.m. - optimálna nadmorská výška sa mení podľa vzdialenosti od rovníka.

Dôležitým faktorom pestovania je prostredie - teplota ovzdušia by mala byť od 15 do 24 stupňov Celzia a úhrn zrážok do 1500 milimetrov ročne. Aj keď sú stromy Arabica mocné, prudké dažde by ich mohli zničiť.
Pestovanie kávy Arabica je drahšie kvôli náročnému terénu s ťažším prístupom, na ktorom sa jej darí. Ceny ovplyvňuje aj fakt, že Arabica je náchylnejšia na choroby ako Robusta, takže si vyžaduje zvláštnu starostlivosť a ošetrovanie.

Arabica

Robusta (Coffea canephora) sa pestuje najmä v Brazílii, v strednej a západnej Afrike, a tiež v častiach juhovýchodnej Ázie zahŕňajúc Indonéziu a Vietnam. Produkcia Robusty sa neustále zvyšuje, aj keď má na svetovom trhu len 30% podiel.

Robusta sa najčastejšie používa v zmesiach a instantných kávach. Zrnko je okrúhlejšie a menšie ako zrná kávy Arabica. Kávovník Robusty je mocnejší a odolnejší voči chorobám a parazitom, vďaka čomu je jeho pestovanie jednoduchšie a lacnejšie. Má tiež tú výhodu, že znesie aj teplejšie prostredie v rozmedzí od 24 do 30 stupňov Celzia a darí sa jej v nižších nadmorských výškach ako Arabice.
Vyžaduje si približne 1500 milimetrov zrážok ročne a nevydrží mrazy. V porovnaní s Arabicou obsahujú zrná Robusty až o 50-60 % viac kofeínu a majú charakteristickejšiu chuť.

Robusta

Kofeín v káve

Čo je kofeín?

Kofeín je alkaloid, ktorý sa nachádza v semenách a listoch kávy, čaju, kakaa, koly a príbuzných rastlín. Šálka kávy obsahuje približne 5 cg kofeínu a jeho stimulačné účinky, ktoré trvajú jednu až dve hodiny od vypitia, pôsobia na mozgomiechovú nervovú sústavu, zvyšujú mentálne schopnosti, potláčajú ospalosť, pocit dlhej chvíle, únavu (vrátane duševnej únavy) a depresie. Kofeín podporuje pamäť, schopnosť učiť sa, vnímanie a koncentráciu a uľahčuje vnímanie cez zmyslové stimuly; znižuje bolesti hlavy a migrénu. Vedecká komunita sa zhodla, že prípustné množstvo kofeínu je 300 mg na deň pre dospelú osobu, t. j. približne 4-5 mg kofeínu na 1 kg telesnej hmotnosti za deň (napr. osoba s hmotnosťou 70 kg = 4,5 x 70 = 315 mg).

Množstvá kofeínu obsiahnuté v najrozšírenejších nealkoholických nápojoch a potravinách:

  • espresso alebo mokka 40-80 mg v jednej šálke,
  • káva na americký spôsob 115-120 mg v jednej šálke,
  • instantná káva 65-100 mg v jednej šálke,
  • bezkofeínová káva 5 mg v jednej šálke,
  • kapučíno 70-80 mg v jednej šálke,
  • čokoláda 30-40 mg v jednej 60-gramovej tabuľke,
  • čaj 40-50 mg v jednej šálke,
  • nápoje z koly 35-50 mg v jednej plechovke,
  • energetické nápoje s kofeínom alebo guaranou 50-100 mg.

Účinky kofeínu

Z nutričného hľadiska káva nie je nevyhnutná pre náš organizmus. Napriek tomu niektoré látky v káve majú priaznivé účinky na orgány.

Stimulačné a posiľňujúce účinky kofeínu pomáhajú bojovať s nedokonalosťami kože, a preto sa používajú v kozmetických výrobkoch. Mnohé štúdie preukazujú, že káva – bežná aj bezkofeínová – obsahuje veľké množstvá antioxidantov. Antioxidanty chránia pred vznikom rakoviny pečene a hrubého čreva, cukrovky typu 2, Parkinsonovej choroby a problémov so srdcom. Antioxidanty sú látky, zložky potravín, ktoré fungujú ako prevencia, resp. ako spomaľovač účinkov oxidačných procesov v organizme. Bunky potrebujú pre svoje správne fungovanie kyslík. Jeho spotrebou prirodzene vytvárajú vedľajšie produkty – voľné radikály, ktoré môžu negatívne pôsobiť na okolité prostredie.

Kofeín zvyšuje výkon a vytrvalosť počas intenzívnej a dlhodobej záťaže. Kofeín stimuluje mozgové receptory, ktoré reagujú produkovaním energie. Zvyšuje koncentráciu a pozornosť a znižuje únavu. Preto je dôležitý v situáciách, pri ktorých dochádza k poklesu pozornosti. Kofeín zvyšuje výkon pri úlohách, ktoré vyžadujú schopnosť neustále reagovať. Zároveň zlepšuje krátkodobú pamäť.

Kávové recepty pre osvieženie

Káva nemusí byť len horúca a počas letných dní to platí dvojnásobne. Skúste nechať svoju obľúbenú Popradskú vychladnúť a vyčarujte si to pravé kávové osvieženie. Inšpirovať vás môžu naše recepty na ľadovú kávu alebo zmrzlinu, no možnosti, kombinácie a variácie sú prakticky nekonečné. Doma pripravené chutí najlepšie a so slovenskou Popradskou kávou ešte viac.

free shipping Doprava zdarma pri nákupe nad 30 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!