filter icon FILTER
latte macchiato

Spoznajte latte macchiato: Ako pripraviť jeho efektné vrstvy


Obsah článku

Latte macchiato si mnohí môžu mýliť s caffé latte, no medzi týmito dvoma nápojmi je predsa len rozdiel. Tieto dve objednávky sa v kaviarni budú líšiť.

Čo je to latte macchiato?

Latte macchiato je nápoj zo speneného mlieka a espressa. Charakteristické je hnedou škvrnou na vrchnej pene, ktorá vznikne, keď do mlieka nalejete espresso. Od toho je odvodený aj názov nápoja, pretože macchiato v taliančine znamená niečo ako ušpinený, poznačený.

Zvyčajne sa podáva vo vysokom sklenenom pohári, v ktorom vyniknú jeho jednotlivé vrstvy. Teplé mlieko v spodnej časti, tmavý prstenec z kávy a nad ním svetlá mliečna pena. Pred pitím sa jednotlivé vrstvy odporúča zamiešať, inak ako prvú zacítite horkastú chuť espressa.

vrstvy latte macchiato

Ako sa líši od caffé latte?

Aj latte macchiato, aj caffé latte je objemnejší mliečny nápoj s espressom, no sú medzi nimi rozdiely. V prvom rade sa líšia prípravou. Kým pri caffé latté do pohára nalejete espresso a až potom spenené mlieko, pri latte macchiato lejete espresso do teplého mlieka, pričom káva v pene zanechá spomínanú škvrnu a vytvorí sa dvojfarebný efekt. Latte macchiato môže mať tiež výraznejšiu kávovú chuť, najmä ak si ho pred pitím nezamiešate.

Ako pripraviť latte macchiato?

  1. Napeňte si približne 200 ml teplého mlieka a nalejte ho do vysokého pohára. Nechajte ho trochu postáť, aby sa mlieko usadilo. Na vrchu by ste mali mať vrstvu vzdušnej peny.
  2. Pripravte si do iného pohára alebo konvičky espresso, prípadne ristretto.
  3. Do mlieka opatrne nalejte espresso tak, aby sa na pene vytvorila hnedá škvrna a káva ostala vo vrchnej časti nápoja, čo vytvorí efekt farebných vrstiev.

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!