filter icon FILTER
caffe latte kava

Spoznajte caffé latte: Ako ho pripraviť


Obsah článku

Caffé latte alebo často len latte je obľúbenou voľbou mnohých kávičkárov, ktorí majú radi jemnejšie a mliečne kávové nápoje.

Čo je to caffé latte?

Ide o kávový nápoj, ktorý spája espresso a teplé spenené mlieko. Často sa pripravuje aj s rôznymi príchuťami, ktoré mu dodajú sladké sirupy.

Jeho názov pochádza z taliančiny, caffé je káva a latte je mlieko. Ak by ste si v Taliansku objednali len „latte‟, pravdepodobne vám na stole pristane len pohár mlieka, u nás aj v mnohých iných krajinách však v kaviarňach pochopia, že si prosíte kávový nápoj. Niekde ho nájdete aj pod názvom cafè au lait, ktorý pochádza z francúzštiny.

Ako pripraviť caffé latte?

  1. Základom caffé latte je espresso. Pozrite si náš návod, ako správne pripraviť dobré espresso. Pripravte si ho do väčšej šálky alebo pohára, kam sa vám zmestí aj mlieko. Ak je príliš veľký a nezmestí sa vám do stroja, pripravte si espresso najprv do džbániku a potom ho prelejte do pohára.
  2. V konvičke na mlieko napeňte mlieko (200 - 210 ml). Mlieko by malo byť teplé, no nie horúce - okolo 60 °C. Teplotu otestujete tak, že by ste nemali mať problém chytiť sa ho dlaňou. Použite buď trysku na espresso stroji, alebo ručný napeňovač mlieka. Mliečna pena by mala mať pevnú a krémovú konzistenciu. Ak v nej uvidíte bublinky, buchnite kanvičkou o pevný povrch, aby ste sa ich zbavili.
  3. Nalejte mlieko do pohára alebo šálky a jemne zamiešajte, aby sa chute kávy a mlieka prepojili. Vyskúšať môžete aj opačný postup a espresso naliať do mlieka, vytvorí vám to dvojfarebný efekt, ktorý dobre vyzerá v priehľadnom vysokom pohári na caffé latte.
  4. Na vrch navrstvite mliečnu penu a ak to máte radi, pokojne si ju ešte posypte napríklad škoricou.
cafe latte priprava

Tipy na prípravu caffé latte

  • Mlieko môžete použiť akékoľvek. Platí však, že čím vyšší obsah tuku, tým lepšia pena aj chuť. V prípade, že kravské mlieko nemôžete, caffé latte sa dá pripraviť aj s rastlinnými alternatívami. Vyskúšajte si, ktoré sa vám podarí dobre napeniť, ale zvyčajne to ide so sójovým, mandľovým či ovseným nápojom.
  • Vyberte si silnejšiu a výraznejšiu kávu, nech sa jej chuť nestratí vo väčšom objeme mlieka. Odporúčame siahnuť po zrnkovej káve a zomlieť ju tesne pred prípravou nápoja.
  • Ak chcete pripraviť caffé latte s príchuťou, pridajte k espressu sirup - napríklad karamelový, orieškový či vanilkový.
  • Caffé latte je ideálny nápoj na tvorbu takzvaného latte art, teda obrázkov z mliečnej peny. Vyžaduje si to však trochu zručnosti a tréningu.

Ohodnotiť recept

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!