kávovo orechové rezy

Recept na kávovo-orechové rezy


Ak patríte medzi kávomilcov, rozhodne vyskúšajte tieto neodolateľné kávovo-orechové rezy. Tento orechovo-kávový zákusok sa skladá z dvoch šťavnatých kávovo-rumových korpusov, orechového krému a lahodnej kávovej šľahačky.

Budeme potrebovať:

Na korpusy:

  • 6 vajec
  • 240 g polohrubej múky
  • 2 balenia kypriaceho prášku
  • 220 g kryštálového cukru
  • 20 g kakaa
  • 50 ml teplej vody
  • na poliatie: 200 ml silnej kávy EXTRA špeciál + 100 ml rumu

Na orechový krém:

  • 220 g mletých vlašských orechov
  • 500 ml mlieka
  • 170 g cukru
  • 250 g masla
  • 20 g vanilkového cukru
  • 60 g Zlatého klasu
  • 20 g polohrubej múky

Na kávovú šľahačku:

  • 500 ml 33 % smotany na šľahanie
  • 150 ml silnej kávy Extra špeciál
  • 100 g trstinového cukru
  • 20 g stužovaču šľahačky
”orechovo

Postup

  1. Najskôr si vyšľaháme z bielkov tuhý sneh. Ďalej si osobitne vyšľaháme žĺtky do peny spolu s cukrom a teplou vodou.
  2. Suché ingrediencie si zmiešame najskôr osobitne v miske, následne ich pridáme k žĺtkovej pene a vymiešame. Potom do cesta len zľahka vmiešame sneh.
  3. Pripravíme si dva plechy, vystlané papierom na pečenie. Cesto si rozdelíme na dve polovice a upečieme dva korpusy. Pečieme v predhriatej rúre na 170 °C približne 25 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
  4. Zatiaľ si pripravíme orechový krém. Z mlieka, cukru, múky a Zlatého klasu si uvaríme hustý puding. Za občasného premiešania necháme vychladnúť.
  5. Do vychladnutého pudingu pomaly vmiešame zmäknuté maslo, ale mixujeme len na pomalých otáčkach, kým sa vytvorí jemný krém.
  6. Následne pridáme mleté orechy a už len jemne ručne premiešame. Dáme do chladničky poriadne vychladnúť.
  7. Na prípravu kávovej šľahačky šľaháme vychladenú smotanu spolu s už vychladenou kávou, cukrom a stužovačom mixérom dovtedy, kým nevznikne tuhá hmota (približne 10 minút). Pozor, aby ste ju neprešľahali a nezrazila sa.
  8. Pripravíme a necháme vychladiť kávu na poliatie korpusu. Buď zalejeme jednu silnú Extra špeciál, alebo ak máte k dispozícii kávovar, tak 3x espresso. Už vychladnutú kávu zmiešame s rumom.
  9. Na plech si položíme prvý korpus a rovnomerne prelejeme polovicou kávy s rumom. Na korpus nanesieme orechový krém a opäť preložíme korpusom. Aj druhý korpus opäť prelejeme kávou s rumom. Navrch natrieme kávovú šľahačku.
  10. Necháme aspoň hodinu odstáť v chladničke, aby sa dokonale spojili všetky chute. Dozdobíme mletými orechmi a môžeme hostiť!

Dobrú chuť a krásne sviatky!

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
free shipping Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!