filter icon FILTER
ristretto kava

Spoznajte ristretto: Malé, ale intenzívne


Obsah článku

Ristretto patrí medzi objemovo najmenšie kávy, ktoré nájdete v ponuke kaviarní. V podstate ide o mladšieho, teda presnejšie menšieho brata espressa. Pochádza z talianskej Sicílie.

V čom sa líši ristretto od espressa?

Ristretto a espresso, toho majú veľa spoločného. V oboch prípadoch ide o kávu pripravovanú na espresso stroji z približne 7 g kávy na porciu. Rozdiel je však v množstve vody, a teda aj v koncentrovanosti výsledného nápoja. Ristretto má zvyčajne len okolo 15 - 25 ml. Taktiež mu kraľuje hustá pena karamelovej farby, nazývaná crema.

Ristretto má vďaka tomu bohatšiu a intenzívnejšiu chuť, oproti espressu o niečo sladšiu a s menej výraznými horkými tónmi. Aj v menšom objeme nájdete rovnaké množstvo kofeínu ako v jeho staršom bratovi.

ristretto kava priprava

Ako pripraviť ristretto?

Rovnako ako pri espresse, nezaobídete sa bez stroja. Na ristretto neexistujú špeciálne stroje, skúsený barista však vie, čo má spraviť inak, aby z neho dostal menšiu kávu. V zásade sa na to dá ísť dvoma spôsobmi:

  1. Kratšia doba extrakcie: Na tento spôsob sa používa káva namletá rovnako, ako na espresso, s tým rozdielom, že samotná extrakcia trvá len okolo 15 sekúnd oproti 20 - 30 sekundám pri espresse. Tento spôsob je v kaviarňach rozšírenejší, pretože zvyčajne nemajú čas zložito prestavovať mlynček.
  2. Jemnejšie namletá káva: Druhým spôsobom, ako sa dá pripraviť ristretto, je namlieť kávu jemnejšie, než by ste to spravili pri espresse. Menšiemu množstvu vody tak bude trvať dlhšie, kým sa cez ňu dostane, preto bude čas extrakcie rovnaký ako pri espresse, no výsledný nápoj bude mať menší objem a bude intenzívnejší.

Aj ristretto môžete použiť na prípravu ďalších kávových nápojov s mliekom či mliečnou penou. Rátajte však s tým, že budú chutiť trošku odlišne, ako keď použijete espresso. Samotné ristretto je totiž v porovnaní s ním intenzívnejšie a sladšie a mlieko jeho sladkosť ešte zvýrazní.

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!