filter icon FILTER
espresso kava druhy

Spoznajte espresso: Ako ho správne pripraviť


Obsah článku

Espresso je jedným zo základných druhov prípravy kávy. Je základom mnohých obľúbených kávových nápojov ako cappuccino či caffe latte.

Čo je to espresso?

Podľa Slovníka súčasného slovenského jazyka espresso (ale nájdete v ňom aj výrazy espreso a expreso) je káva pripravená v špeciálnom kávovare s vrstvou jemnej peny.

Kávičkárska definícia je, samozrejme, presnejšia. Ide o kávový nápoj, ktorý sa robí v na to určenom stroji z mletej kávy a približne 90 °C vody, ktorá kávou preteká pod tlakom okolo 9 barov (deväťnásobok atmosférického tlaku na úrovni mora). Extrakcia nápoja trvá približne 20 - 30 sekúnd.

Koľko gramov kávy a vody potrebujeme?

Espresso sa pripravuje zo 7 - 9 gramov jemne mletých kávových zŕn. Objem výsledného nápoja by mal byť 25 - 30 mililitrov.

Ako správne pripraviť espresso

Perfektné espresso je symfóniou vône a chuti. Má tmavú hnedú farbu s až červenými podtónmi a kraľuje mu vrstva hustej peny, ktorá sa nazýva crema.

Už z definície espressa vyplýva, že bez stroja ho nepripravíte. Najkvalitnejšie espresso vám pripraví zručný barista so skúsenosťami v dobrej kaviarni, pretože príprava espressa je hotová veda. Jeho chuť totiž môže ovplyvniť množstvo premenných. Ak si však trúfate pustiť sa do toho sami a máte aj potrebné vybavenie v podobe espresso stroja, postrážte si tieto parametre:

1. Výber kávy

Najlepšie spravíte, ak si na espresso kúpite zrnkovú kávu, ktorú zomliete až tesne pred samotnou prípravou nápoja. Čerstvosť mletia zabezpečí najlepšie chuťové vlastnosti a z kávy nestihnú vyprchať rôzne užitočné látky.

Výber kávy záleží na vašej chuti - či už máte radšej horkejšie tmavé praženie, preferujete čistú arabiku alebo nájdete svoju obľúbenú zmes - pravá káva je tá, ktorá vám chutí.

2. Hrúbka mletia

Namletá káva by mala pripomínať niečo medzi hrubou múkou a krupicou. Príliš jemné mletie môže upchávať filter, príliš hrubým zas voda pretečie prirýchlo. Najlepšie je otestovať si to - správnu hrúbku mletia spoznáte podľa toho, či voda kávou pretečie za 20 - 30 sekúnd. Nemalo by to ani byť rýchlejšie, ani trvať dlhšie.

3. Utlačenie kávy

Zomletú kávu v páke (ktorá sa nazýva aj portafilter) treba dostatočne utlačiť. Používa sa na to nástroj, nazývaný tamper, ktorý pripomína veľkú pečiatku. Je dôležité, aby káva bola utlačená dostatočne a rovnomerne. Robí sa to preto, aby voda pretekala rovnako rýchlo celou plochou kávy.

4. Kvalitná voda

Voda tvorí podstatnú časť nápoja, a teda ovplyvňuje aj jeho chuť. Môže za to rôzne zloženie minerálov, ktoré sa líši podľa zdroja vody. Na espresso sa často používa filtrovaná voda, v každom prípade by však mala byť čerstvá.

espresso kava priprava

5. Stabilná teplota, tlak a čistota stroja

Kvalitný stroj na espresso by nemal mať problém udržiavať konštantnú teplotu, ako aj teplotu a tlak vody a pary. Voda na espresso by mala mať okolo 90 °C, ale nemá byť vriaca. Svoj stroj pravidelne čistite, pretože ak to zanedbáte, do vašej kávy sa môžu dostať rôzne pachute.

6. Prax robí majstra

Pripraviť dokonalé espresso vôbec nie je jednoduché. K tomu pre vás ideálnemu sa dopracujete len praxou a skúšaním. Rozdiel v chuti môžu spraviť aj malé zmeny pri jeho príprave.

Druhy espressa

  • Doppio alebo dvojité espresso je presne to, čo si pod týmto názvom predstavíte - dvojnásobná dávka espressa. Používa sa pri ňom dvojnásobná dávka kávy a aj nápoja je dvakrát viac.
  • Lungo je takzvané „predĺžené‟ espresso. Klasické espresso je pri ňom podľa chuti doliate horúcou vodou.
  • Espresso macchiato je doplnené malým množstvom speneného mlieka.
  • Espresso con panna je nápoj, kde kávový nápoj dopĺňa šľahačka.

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!