filter icon FILTER
káva lungo

Spoznajte lungo: Väčší brat klasického espressa


Obsah článku

Káva lungo je obľúbeným nápojom slovenských kávičkárov. Jeho základom je klasické espresso, ktoré je doliate horúcou vodou. Výsledný kávový nápoj má väčší objem a jemnejšiu chuť.

Čo je lungo?

Slovo lungo voľne preložené z taliančiny znamená dlhý, vodový či zriedený. Z týchto významov sa odvíja aj povaha kávového nápoja. Lungo, alebo inak nazývané aj predĺžené espresso, je ďalším variantom štandardného espressa.

Na jeho prípravu potrebujete podobne ako pri espresse 7 – 9 gramov mletých kávových zŕn, no dvojnásobný objem vody, teda približne 60 ml. Pri správnom postupe by mala byť zachovaná aj typická kávová pena – crema. Lungo je obľúbené najmä u ľudí, ktorí si radi posedia pri väčšej šálke kávy.

Ako správne pripraviť lungo

Existuje viacero variantov, ako lungo pripraviť. Pri tradičnom postupe sa kávové zrná namelú nahrubšie, čo umožní, že väčší objem vody pretečie strojom za rovnaký čas ako pri príprave espressa. Správne by to malo byť približne za 20 až 30 sekúnd. Výsledný nápoj je slabší a chuť o niečo horkejšia. Pri tomto postupe neprídete ani o krémovú penu.

lungo káva

V praxi sa však tradičná metóda príliš nevyužíva. Pripravovať lungo takto by bolo najmä pre baristov v kaviarňach zdĺhavé a nepraktické. Neustále by museli meniť hrúbku mletia na mlynčeku, čo by mohlo pri nepozornosti negatívne ovplyvniť chuť kávy. Lungo sa tradičnou metódou pripravuje väčšinou len na baristických súťažiach.

Najjednoduchšou a najšetrnejšou metódou je pripraviť si klasické espressodoliať ho horúcou vodou v pomere 1:1. To znamená, že do 30 ml espressa dolejete 30 ml horúcej vody.

Lungo nie je americano

Lungo sa často zamieňa s americanom. Aj americano je typom predĺženého espressa, pri jeho príprave sa však štandardné espresso riedi v pomere 1:5. Na jedno espresso teda pripadá 5 dielov horúcej vody.

Ďalší podobný kávový nápoj je long black. Ten je známy najmä v Austrálii a na Novom Zélande. Pri jeho príprave sa stredne veľká šálka naplní horúcou vodou a priamo do nej sa potom pridá dvojité espresso.

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!