filter icon FILTER
espresso doppio

Spoznajte doppio: Espresso s dvojitou silou


Nápojové lístky v kaviarni môžu byť často mätúce pre ich bežných návštevníkov. Nie každý kávičkár sa musí orientovať vo všetkých možných spôsoboch prípravy. My vám však radi vysvetlíme všetko, čo vieme o príprave kávy.

Jednou z položiek na kaviarenskom menu môže byť aj tzv. doppio. Akú kávu máte pod týmto názvom čakať?

Čo je doppio?

Odpoveď je jednoduchšia, ako by sa mohlo zdať. Priamo názov tejto kávy hovorí, o čo ide. Slovo „doppio“ v taliančine totiž znamená „dvojitý, dvojnásobný“. Keď ide o kávu, názov doppio označuje dvojité espresso. Tento nápoj nájdete aj pod synonymami espresso doppio alebo v angličtine double espresso.

Kým klasické espresso sa pripravuje z 7 – 9 g mletej kávy a 25 – 30 ml vody, na doppio potrebujete dvojnásobok ingrediencií. Zo 14 – 18 gramov kávy teda dostanete 50 – 60 ml nápoja. Postup prípravy ostáva rovnaký.

doppio káva

Aké je doppio v porovnaní s ostatnými espresso nápojmi?

  • Doppio vs. klasické espresso: Espresso doppio má oproti klasickému espressu dvojnásobný objem aj dvojnásobnú silu a množstvo kofeínu, ako už napovedá jeho názov.
  • Doppio vs. ristretto: V porovnaní s ristrettom má doppio dvojnásobné množstvo kofeínu, no až troj či štvornásobný objem.
  • Doppio vs. lungo: Ak chcete väčšiu, ale silnejšiu kávu, vyberte si z tejto dvojice doppio. Lungo sa doppiu síce vyrovná v objeme, ale pri jeho príprave sa používa len jedno espresso, ktoré sa doleje horúcou vodou.

Doppio našlo svoje využitie aj v ďalších kávových nápojoch, kde základ tvorí práve dvojitá dávka espressa. Je nimi napríklad čoraz obľúbenejšie flat white alebo tradičná viedenská káva.

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!