filter icon FILTER
viedenska kava

Spoznajte viedenskú kávu: Ako ju pripraviť


Obsah článku

Viedeň je mesto známe svojimi kaviarňami, kam siaha pôvod viacerých kávových nápojov. Jedným z nich je aj Einspänner, u nás známy pod názvom viedenská káva.

Čo je to viedenská káva?

Viedenská káva je obľúbený nápoj z väčšieho množstva kávy a poriadnej dávky šľahačky. Jeho základom je dvojité espresso, schované pod čiapočkou z hustej krémovej šľahačky, často ešte posypanej čokoládou alebo kakaom.

Názov Einspänner vznikol podľa toho, že sa týmto nápojom zvykli zahrievať pohoniči viedenských kočiarov, držiac nápoj v jednej ruke. Šľahačka navrchu bránila tomu, aby káva prirýchlo vychladla, a tiež tomu, aby sa pri natriasaní povozu vylievala z hrnčeka.

Viedeň pozná kávu už približne od 17. storočia, keď bolo mesto obliehané tureckými vojskami. Aj keď Turci odišli, káva v rakúskom hlavnom meste ostala, a onedlho sa v ňom začali otvárať prvé kaviarne. Viedenské kaviarne sa rýchlo pridali k symbolom tohto mesta a vzniklo v nich viacero obľúbených kávových nápojov.

viedenska kava

Ako pripraviť viedenskú kávu?

  1. Do skleneného pohára s uškom si pripravte dvojité espresso a prilejte k nemu ešte aj 30 ml horúcej vody, čím vznikne espresso lungo.
  2. Vyšľahajte 40 - 50 ml vychladenej smotany na šľahanie (s čo najvyšším percentom tuku, aspoň 30 %) do hustej šľahačky.
  3. Šlahačku navrstvite na kávu v hrnčeku. Pre krajší efekt si môžete pomôcť zdobičkou so širokou tryskou.
  4. Šľahačku ešte môžete posypať kakaovým práškom alebo čokoládovými hoblinami.

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!