filter icon FILTER
frappe freddo

Spoznajte frappé a freddo: Ľadové kávové osvieženie z Grécka


Obsah článku

Hľadáte recept na ideálne kávové osvieženie v horúcom lete? Našľahané studené nápoje frappé alebo freddo budú pre vás to pravé.

Čo je to frappé?

Frappé možno poznáte z dovolenky v Grécku. Práve tam sa tento kávový nápoj teší najväčšej obľube. Jeho základ tvorí našľahaná instantná káva s cukrom a studenou vodou, často aj s prídavkom mlieka, ľadu alebo zmrzliny.

Čo je to freddo?

Freddo je mladším a sofistikovanejším súrodencom frappé. Namiesto menej kvalitnej instantnej kávy sa pripravuje s dvojitým espressom. Keď vynecháte mlieko, ide o freddo espresso. Ak navrch pridáte ešte mliečnu penu, dostanete freddo cappuccino.

Ako vznikli tieto nápoje?

Recept na frappé sa zrodil úplnou náhodou. Na Medzinárodnom obchodnom veľtrhu v gréckom Solúne v roku 1957 si zamestnanec firmy Nestlé chcel dopriať svoju dennú dávku kávy, ale nemal si ju ako pripraviť. Inšpiroval sa však instantným čokoládovým nápojom, ktorý tam vtedy firma predstavovala, a skrátka si podobným spôsobom v šejkri vymiešal instantnú kávu so studenou vodou a cukrom. Tento recept získal v Grécku veľkú popularitu a turisti ho postupne rozniesli do celého sveta.

V 90. rokoch 20. storočia si v Grécku začalo získavať obľubu espresso. Postupom času vznikali kaviarne, ktoré si dávali viac záležať na kvalite kávy. Práve v nich začali v obľúbenom kávovom nápoji nahrádzať instantnú kávu kvalitnejším espressom a zrodilo sa tak freddo, ktoré rýchlo dosiahlo popularitu frappé. Gréci skrátka milujú svoju kávu studenú.

freddo frappé

Ako pripraviť frappé?

  1. Zmiešajte 2 kávové lyžičky instantnej kávy s dvoma lyžičkami cukru (alebo podľa chuti) a približne 100 ml studenej vody.
  2. Vymiešajte zmes do hustej peny pomocou špeciálneho frapovača, stolného mixéra alebo v šejkri. Môžete to skúsiť aj lyžičkou, ale rátajte s tým, že sa narobíte, a zrejme sa vám nepodarí vyšľahať penu žiadanej konzistencie.
  3. Nalejte penu na ľadové kocky do vysokého pohára a podľa chuti doplňte studenou vodou alebo mliekom.
  4. Ak si chcete dopriať, neváhajte vrch ozdobiť napríklad šľahačkou či pridať si k frappé zmrzlinu. Chutné bude aj s rastlinnou náhradou mlieka.

Ako pripraviť freddo?

  1. Pripravte si dvojité espresso. Zmiešajte ho s dvoma lyžičkami cukru (alebo podľa chuti) a 4 ľadovými kockami.
  2. Vymiešajte všetko spolu v šejkri do hustej peny. Nalejte na ľadové kocky v sklenom pohári.
  3. Freddo cappuccino dosiahnete tak, že na vyšľahanú kávu pridáte ešte vrstvu studenej mliečnej peny.

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!