filter icon FILTER
domaca granola recept

Recept na domácu granolu s agátovým medom


Obsah článku

Med je liečivý prírodný zázrak, často nazývaný „tekuté zlato‟. Vďaka včelám, ktoré peľ z kvetov usilovne zbierajú, sa môžeme každoročne tešiť na nové medové zásoby. A samozrejme, aj vďaka včelárom, ktoré sa o včelstvo aj u nás na Slovensku vzorne starajú.

Existujú rôzne druhy medov a delia sa napríklad podľa prostredia, spôsobu spracovania alebo podľa rastlinného druhu. Medzi jednodruhový med patrí napríklad agátový. Peľ, ktorý včely znášajú na produkciu tohto medu, pochádza zo stromov agátu. Rozšírený je najmä v Amerike, v Európe najviac v Maďarsku, u nás sú známe agátové háje na juhu Slovenska.

Agátový medje špecifický svojou svetlou farbou a tekutou konzistenciou, kryštalizuje minimálne. Má jemnú chuť a vonia po agátových kvetoch. Je vhodný aj pre alergikov, keďže obsahuje menej peľových zŕn. Často sa používa v kuchyni na varenie či pečenie.

Všeobecne je každý med výborný v čajíku, natretý na čerstvom chlebíku s maslom a ako zdravšia forma sladidla do hocičoho, kde nám chutí. My sme agátový med vyskúšali na prípravu domácej granoly. Jednoduchý recept zvládnu aj začiatočníci. A verte, ak raz granolu vyskúšate, budete si ju do zásoby pripravovať stále.

Budeme potrebovať:

  • 1 a 1/2 šálky jemných ovsených vločiek
  • 1/4 šálky kokosového oleja
  • 3/4 šálky zmesi nasekaných orechov (výborné sú pekanové, mandle, lieskové, ale aj vlašské)
  • 4 PL agátového medu
  • 1 PL trstinového cukru
  • 1 PL javorového sirupu
  • 1 PL slnečnicových semienok (môžu byť aj tekvicové jadierka)
  • 1 KL škorice
  • 3 PL hrozienok
domaca granola ingrediencie

Postup:

  1. Vo väčšej mise zmiešame ovsené vločky, jemne rozpustený kokosový olej, med, nasekané orechy (najlepšie kombinácia viacerých druhov), slnečnicové semienka a škoricu. Pre jemne karamelovú chuť pridáme aj lyžicu trstinového cukru a lyžicu javorového sirupu.
  2. Dobre premiešanú zmes vysypeme na plech vystlaný papierom a vložíme do rúry vyhriatej na 150 °C. Pečieme približne 40 minút dozlatista.
  3. Keď granolu vyberieme, primiešame k zmesi hrozienka. Kto má rád kakaovú chuť, pokojne môže granolu po upečení ochutiť aj lyžicou kakaa.
  4. Necháme vychladnúť a skladujeme v uzatvorenej nádobe.
domaca granola recept

Granola je výborná do jogurtov, s tvarohom, do misky k pokrájanému ovociu, ako posýpka na ovsenú kašu s ovocím, a tiež ako ozdoba zdravých dezertov. Môžete si ju zobrať na výlet či do práce ako zdravú maškrtu alebo ju pribaliť deťom na desiatu.

Popradské vám praje krásny deň plný zdravia!

Ohodnotiť recept

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!