filter icon FILTER
flat white

Spoznajte flat white: Káva s austrálskymi koreňmi


Obsah článku

Kávu flat white v našich končinách nepoznáme až tak dlho, napriek tomu tento nápoj naberá v kaviarňach na obľúbenosti.

Čo je flat white?

Základom flat white je dvojité espresso alebo ristretto. Zo známejších druhov kávy má flat white najbližšie ku cappuccinu. Líši sa však od neho tým, že namiesto klasickej mliečnej peny sa pripravuje z mikropeny. Mikropena sa pripravuje pomocou parnej trysky, ktorá mlieko spení pomocou veľmi malých bubliniek a vytvorí tak až zamatovú konzistenciu.

Ďalšie rozdiely v porovnaní s cappucinom sú, že flat white má oproti cappuccinu viac kávy v pomere s mliekom, teda aj výraznejšiu chuť kávy. Má tenšiu vrstvu mliečnej peny a viac nespeneného mlieka ako cappuccino.

Podáva sa tiež v menších pohároch alebo šálkach. Flat white má zvyčajne objem okolo 140 - 170 ml, čo ho odlišuje od ďalšieho podobného nápoja caffé latte. To má viac mlieka a len jednu dávku espressa, teda aj jemnejšiu chuť kávy, hrubšiu vrstvu peny a objem až 200 - 300 ml.

flat white

Ako vzniklo flat white?

Nápoj flat white vznikol v 80. rokoch 20. storočia v Austrálii alebo na Novom Zélande. Kávomilci z oboch krajín sa dodnes nevedia dohodnúť, komu prisúdiť jeho pôvod. Aj keď nie je známy jeho pôvodný autor, nápoj sa v týchto krajinách stal rýchlo populárnym a postupne sa rozšíril do kaviarní celého sveta.

Ako pripraviť flat white?

  1. Pripravte si dvojité espresso alebo ristretto z približne 16 gramov čerstvo zomletej zrnkovej kávy.
  2. Nalejte do konvičky 120 ml mlieka a pomocou parnej trysky ho krúživými pohybmi speňte na mikropenu. Mlieko by malo byť horúce, ale nie príliš, čiže okolo 60 °C.
  3. Pomaly nalejte spenené mlieko do šálky alebo pohára s espressom. Povrch nápoja by nemal byť biely ako pri cappuccine, ale zafarbený kávou dohneda.

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!