Kávu flat white v našich končinách nepoznáme až tak dlho, napriek tomu tento nápoj naberá v kaviarňach na obľúbenosti.
Základom flat white je dvojité espresso alebo ristretto. Zo známejších druhov kávy má flat white najbližšie ku cappuccinu. Líši sa však od neho tým, že namiesto klasickej mliečnej peny sa pripravuje z mikropeny. Mikropena sa pripravuje pomocou parnej trysky, ktorá mlieko spení pomocou veľmi malých bubliniek a vytvorí tak až zamatovú konzistenciu.
Ďalšie rozdiely v porovnaní s cappucinom sú, že flat white má oproti cappuccinu viac kávy v pomere s mliekom, teda aj výraznejšiu chuť kávy. Má tenšiu vrstvu mliečnej peny a viac nespeneného mlieka ako cappuccino.
Podáva sa tiež v menších pohároch alebo šálkach. Flat white má zvyčajne objem okolo 140 - 170 ml, čo ho odlišuje od ďalšieho podobného nápoja caffé latte. To má viac mlieka a len jednu dávku espressa, teda aj jemnejšiu chuť kávy, hrubšiu vrstvu peny a objem až 200 - 300 ml.
Nápoj flat white vznikol v 80. rokoch 20. storočia v Austrálii alebo na Novom Zélande. Kávomilci z oboch krajín sa dodnes nevedia dohodnúť, komu prisúdiť jeho pôvod. Aj keď nie je známy jeho pôvodný autor, nápoj sa v týchto krajinách stal rýchlo populárnym a postupne sa rozšíril do kaviarní celého sveta.
plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!