Recept na domáci černicový sirup
10. september 2020
Domáce sirupy
Obsah článku
Černice patria medzi veľmi obľúbené lesné plody. Nielenže sa za celkom krátky čas dá nazbierať plná nádoba, ale hlavne sú mimoriadne zdravé. Sú doslova nabité vitamínmi, čím podporujú imunitu, pomáhajú proti kašľu, chránia pred rakovinou, zlepšujú trávenie, udržujú zdravé srdce. V neposlednom rade nás obrnia pred stresom a nervozitou.
Černice sa rozhodne oplatí zahrnúť do svojho jedálnička alebo pitného režimu. Vyskúšajte z nich spraviť napríklad domáci černicový sirup.
Čo budete potrebovať na černicový sirup?
- 1 kg černíc
- 500 g cukru
- 1 citrón (najlepšie bio)
- 500 ml vody
- 1 - 2 KL citrodeka
- listy z čiernej ríbezle
Postup prípravy černicového sirupu
- Černice opatrne umyjeme a dáme do hrnca. Pridáme vodu.
- Bio citrón dobre umyjeme, nakrájame na plátky a pridáme k černiciam. Pučidlom na zemiaky celú zmes popučíme.
- Pridáme zopár listov z ríbezle čiernej. Dodajú sirupu tú správnu chuť.
- Varíme na miernom ohni približne 5 minút.
- Celú zmes prepasírujeme cez gázu alebo husté plátno. Šťavu dáme opäť do hrnca, pridáme cukor a privedieme do varu.
- Pridáme jednu až dve kávové lyžičky citrodeka, podľa chuti.
- Plníme do vopred vysterilizovaných fliaš a dobre uzavrieme. Skladujeme v tmavých a chladných priestoroch.
Sirup využívame do obľúbených limonád, na osladenie čaju alebo na dochutenie sladkých múčnikov.
Ohodnotiť recept
Ďakujeme za váš hlas
Už ste hlasovali