filter icon FILTER
domaci herbar

Ako si vyrobiť domáci herbár liečivých rastlín


Obsah článku

Liečivá sila prírody nám vie pomôcť s mnohými neduhmi. Skvelým spôsobom, ako rôzne bylinky dobre spoznať a rozoznať medzi ostatnými, je vytvoriť si vlastný herbár liečivých rastlín spolu s popisom ich využitia.

Ako na to?

Do herbára môžeme využiť celé rastliny vrátane koreňov, listov či kvetov. Bylinky dáme lisovať hneď po odtrhnutí, aby nestratili svoj tvar a farbu.

Na sušenie a lisovanie rastlín je ideálna sušička na to určená, ale veľa z nás z detstva pozná, že na domáce použitie postačí aj uložiť vybrané bylinky medzi listy novinového papiera, stlačiť ju medzi stranami starej knihy a zaťažiť to ďalšími knihami.

Po približne dvoch týždňoch je bylinka vysušená a môžeme ju pomocou lepiacej pásky pripevniť k hrubšiemu papieru alebo kartónu. K vylisovanej a vysušenej bylinke môžeme pridať aj popis, kde vo svojom okolí ju nájdete, aké liečivé účinky má, prípadne akým spôsobom sa dá využiť. Každý exemplár si pre istotu preverte v nejakej odbornej encyklopédii, aby ste štítok k danej rastlinke vyplnili správne. O účinkoch mnohých byliniek sa dozviete aj na našom blogu.

herbar liecivych rastlin

Využite silu byliniek

Zber byliniek inšpiroval aj náš Popradský Domáci herbár, ktorý obsahuje šesť obľúbených bylinných čajov. Tento 100 % prírodný produkt obsahuje špeciálne pripravené zmesi bylín, ideálne na kašeľ a priedušky, na hrdlo, nachladnutie, na žalúdok a trávenie či uvoľnenie detského organizmu. Hneď po otvorení vás omámi vôňa prírody. Vďaka peknému baleniu určite poteší každého milovníka bylinného čaju aj ako darček.

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!