filter icon FILTER
zalievaná káva

Spoznajte zalievanú kávu: Ako ju pripraviť čo najlepšie


Obsah článku

Zalievaná káva bezpochyby patrí k najobľúbenejším metódam prípravy kávy v slovenských domácnostiach alebo na pracoviskách. Jej najväčšími výhodami sú rýchlosť a to, že okrem šálky a rýchlovarnej kanvice na to netreba žiadne špeciálne vybavenie. Na druhej strane má táto metóda prípravy kávy aj svoje slabé stránky. Aj s tými sa však dá niečo robiť.

Čo je to zalievaná káva?

V našich končinách zalievanú kávu často nazývame „turek“ alebo turecká káva. So skutočnou tureckou kávou však nemá veľa spoločné. Zalievaná káva je preto omnoho presnejšie označenie.

Spôsob prípravy je veľmi jednoduchý. Mletá káva sa v šálke zaleje horúcou vodou a nechá lúhovať, pričom kávový grunt ostáva na spodku pohára. Veľa ľudí si ju ešte dochucuje cukrom, mliekom alebo smotanou.

Zalievaná káva patrí k tým najsilnejším. Aj preto, že ju zvyčajne lúhujeme dosť dlho, sa do nej uvoľňuje veľké množstvo kofeínu. Ak si teda radi doprajete viacero káv za deň, pouvažujte skôr o kávových nápojoch s kratšou dobou extrakcie, ako je napríklad espresso.

zalievaná káva s mliekom

Tipy, ako pripraviť lepšiu zalievanú kávu

1. Použite čerstvo zomletú kávu

Mletá káva je síce rýchlou skratkou k vašej dennej dávke kofeínu, ale prichádzate s ňou o veľkú časť chuti aj prospešných látok, ktoré inak káva obsahuje. Začína ich strácať už 15 minút po zomletí, preto oveľa lepšie spravíte, keď si zakaždým čerstvo zomeliete kvalitnú zrnkovú kávu. V elektrickom mlynčeku to trvá len niekoľko sekúnd.

2. Nezalievajte kávu vriacou vodou

Chytáte do ruky rýchlovarnú kanvicu, len čo sa vypne? Netreba sa s tým ponáhľať. Keď kávu zalievate vriacou vodou, skrátka ju spálite. Jedinou chuťou, ktorá v nej ostane, bude neurčitá horkosť, ktorú musíte upraviť cukrom a mliekom. Oveľa viac chutí z kávy dostanete, keď ju zalejete vodou s teplotou okolo 90 stupňov. Nemusíte to merať teplomerom, uvarenú vodu skrátka nechajte minútku postáť a trošku vychladnúť. Pozrite si aj náš článok, ako správne zalievať kávu.

Zalievaná káva

3. Nelúhujte kávu pridlho

Zalievaná káva sa často nedá rýchlo vypiť. Buď je príliš horúca, alebo na ňu skrátka zabudnete. Tak sa stane, že káva v šálke „sedí“ s usadeninou aj hodinu. Pritom už po 4. minúte lúhovania sa do nápoja začínajú uvoľňovať aj látky, ktoré pre nás nie sú veľmi prospešné, napríklad triesloviny. Aj preto sa na prvý pohľad môže zdať, že zalievaná káva nášmu zdraviu neprospieva. Po takto pripravenej káve vám môže byť ťažko na žalúdku. Lepšie je vylúhovanú kávu scediť a piť ju bez usadeniny v hrnčeku. Pomôcť vám s tým môže napríklad kanvička french press.

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!