filter icon FILTER
turecká káva

Spoznajte tureckú kávu: Ako ju pripraviť tradične


Obsah článku

Turecká káva alebo ľudovo „turek“, ako to poznáme v krajinách bývalého Československa, by sa mala volať skôr zalievaná káva. S Tureckom má tento spôsob jej prípravy spoločné asi toľko, čo u nás obľúbené francúzske zemiaky s Francúzskom. Teda pramálo.

Aká je teda skutočná turecká káva?

Tradičná turecká káva patrí od roku 2013 na Zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. Vyznačuje sa varením kávy v džezve, čo je menšia kovová nádobka s dlhou rúčkou. Zvyčajne má kónický tvar, teda hrdlo je užšie ako spodok nádobky, no hore sa opäť rozširuje so „zobáčikom“ na nalievanie. Často je vyrobená z medi. Príprava kávy v džezve pritom nie je typická len pre Turecko, ale aj pre ďalšie okolité krajiny. Rovnako sa pripravuje napríklad aj sýrska alebo arménska káva a s džezvou sa stretnete aj na Balkáne.

V oblasti Blízkeho východu sa hojne využívajú aj aromatické korenia, teda turecká káva sa často pripravuje so škoricou alebo s kardamómom. Na rozdiel od taktiež voňavej arabskej kávy sa však do tej tureckej pridáva aj cukor.

Čo potrebujete na tureckú kávu

Základom je spomínaná nádobka džezva. Ďalej budete potrebovať kvalitnú zrnkovú kávu, ktorú čerstvo zomeliete na čo najjemnejšie. Mletie by malo byť ešte jemnejšie ako na espresso, zomletá káva by vám mala pripomínať hladkú múku. Do tureckej kávy patrí aj cukor, ktorý sa do nej dáva už pri príprave. Orientálnu arómu zabezpečí korenie. Kávu môžete ochutiť kardamómom, škoricou, vanilkou, ale aj čokoládou. Samotná príprava tureckej kávy je hotový rituál.

príprava kávy v džezve

Príprava tureckej kávy v džezve

  1. Pripravte si množstvo kávy podľa veľkosti vašej džezvy a počtu pripravovaných šálok. Turecká káva sa zvyčajne servíruje v malých šálkach. Na jednu porciu budete potrebovať 50 – 100 ml vody a kopcovitú lyžičku veľmi najemno pomletej kávy (6 – 7 g). Presné množstvá môžete časom vyladiť presne podľa vašej chuti.
  2. Do džezvy dajte lyžičku cukru (alebo viac či menej podľa chuti) a štipku korenia podľa vášho výberu. Zalejte asi tretinou pripravenej vody a dajte zmes variť.
  3. Keď cukor začne karamelizovať, nasypte pripravenú kávu a dolejte zvyšnou vodou asi do dvoch tretín džezvy alebo približne do výšky rúčky.
  4. Pomaly ohrievajte, až kým na káve nezačne stúpať pena. Vtedy džezvu odtiahnite z ohňa a pomaly miešajte, kým opäť neklesne. Penu môžete aj odobrať do šálok. Odtiahnutie z ohňa je dôležité, aby nápoj nedosiahol až bod varu. Nestačí len znížiť plameň.
  5. Keď pena klesne, dajte džezvu znova na horák a opakujte postup z predošlého bodu. Turecká káva sa môže takto speniť buď dvakrát, alebo aj trikrát, ale viackrát už nie.
  6. Po poslednom spenení kávu jemne zamiešajte, nechajte chvíľu usadiť a nalejte do malých šálok. Podávajte s pohárom vody.

Ohodnotiť recept

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!