filter icon FILTER
chai latte

Spoznajte chai latte: Lahodný korenený nápoj z ďalekej Indie


Chai latte v sebe spája výrazné chute ďalekej Indie a britskú čajovú tradíciu. V slovenských kaviarňach ho často nájdete s pridaným espressom. To tam však podľa originálnej receptúry nepatrí.

Čo je to chai latte?

Chai latte je lahodný, jemne okorenený čierny čaj s mliekom a cukrom. Hoci má v názve slovo latte, s klasickým caffé latte nemá, okrem mlieka, nič spoločné. Toto pomenovanie vzniklo až v Európe. V Indii ho nazývajú masala chai.

Slovo „chai“ má pôvod v hindustánskom jazyku a v minulosti označovalo všetky druhy čajov, ktoré sa vypestovali v indickom regióne Assam. Dnes jeho význam zahŕňa čaj vo všeobecnosti (zelený, čierny, biely) a ostatné čajové nápoje.

Tradičný masala chai pripravuje každý kút Indie trochu inak. Základ je však všade rovnaký. Čierny čaj sa ochutí voňavým korením a zjemní mliekom a cukrom. V recepte najčastejšie nájdete kardamóm, klinčeky, celé čierne korenie a zázvor. Niekedy sa pridáva aj škorica a aníz.

V kaviarňach pre urýchlenie prípravy zvyknú používať špeciálny chai latte sirup alebo prášok.

Chai latte je obľúbené najmä u ľudí, ktorým káva nechutí alebo ju piť nemôžu, no stále si chcú dopriať aspoň trochu kofeínu či vychutnať lahodný horúci nápoj.

Ako vzniklo chai latte?

Korenený nápoj, ktorý sa podobal na masala chai, sa začal na Indickom polostrove pripravovať približne pred 5 000 až 9 000 rokmi. Vraví sa, že po prvý raz ho namiešali na kráľovskom dvore v jednom z historických regiónov. Pôvodný nápoj bol však len zmesou čierneho čaju a korenín s bylinkami. Využíval sa najmä v ajurvéde – tradičnej indickej medicíne.

Čaj sa pil dlhé roky v Indii len vtedy, ak bol človek chorý. Až počas britskej kolonizácie sa začal spájať s chvíľkou na oddych. Briti nabádali vlastníkov indických firiem, aby svojim pracovníkom dopriali tzv. „tea breaks“, krátke prestávky počas pracovného dňa, cez ktoré si mohli oddýchnuť pri čaji alebo káve.

Kvalitné čajové lístky však boli veľmi drahé. Z tých lacnejších mal odvar veľmi horkú chuť, a tak doň na zjemnenie začali Briti pridávať trochu mlieka a cukru. Indovia si tento zvyk osvojili tiež, no dotvorili ho podľa seba. Do nápoja pridali o čosi viac mlieka a tradičné korenie. Vznikol tak originálny masala chai, ktorý sa približne v 90. rokoch dostal do Európy pod názvom chai latte.

”chai

Dirty chai: Moderná verzia tradičného nápoja

V mnohých kaviarňach ponúkajú chai latte s pridaným espressom. Nápoju to dodá viac kofeínu a netradičnú chuť. Takáto verzia by sa však nemala nazývať chai latte, ale dirty chai. Názov môžeme voľne preložiť ako „pošpinený“ či „zneuctený“ čaj. Povráva sa, že táto receptúra vznikla v Londýne v 90. rokoch, keď do chai latte omylom pridali kávu.

Ako pripraviť tradičné chai latte?

Budeme potrebovať:

  • 2 – 3 celé tobolky kardamómu
  • 2 klinčeky
  • 2 guličky celého čierneho korenia
  • 1 – 2 plátky čerstvého zázvoru
  • polovicu škoricového struku
  • pol lyžičky celého anízu
  • 1 a pol lyžičky čierneho sypaného čaju
  • 1 – 2 lyžičky hnedého cukru
  • 180 – 200 ml vody
  • 180 – 200 ml plnotučného mlieka

Postup:

  1. Kardamóm, klinčeky a čierne korenie rozdrvte v mažiari. Ak ho nemáte, zabaľte koreniny do látkovej kuchynskej utierky a rozdrvte tĺčikom na mäso alebo valčekom na pečenie. Potom ich pridajte spolu s ostatnými surovinami do malého hrnca a zalejte vodou. Koreniny môžete pred pridaním vody ešte trochu orestovať, aby sa viac uvoľnila ich chuť a vôňa.
  2. Všetko spolu varte, až kým zmes nezačne vrieť. Po zovretí stiahnite plameň, pridajte čierny čaj a nechajte variť ďalších 5 minút. Potom pridajte mlieko a cukor. Opäť chvíľku povarte, nech má mlieko dostatok času nasať všetky chute a vône z korenia.
  3. Trochu vychladnutý nápoj preceďte cez sitko do pohára, ozdobte štipkou škorice alebo iného korenia podľa vašej chuti a vychutnávajte.

Tipy k príprave

  • Rovnaký postup môžete využiť aj na prípravu verzie s espressom. Stačí ho na konci pridať do hotového nápoja.
  • Pre ešte lahodnejšiu chuť a krajší vzhľad môžete časť mlieka našľahať.
  • Zmes čaju a korenia si môžete pripraviť aj na viac dní dopredu a neskôr len zohriať s mliekom a cukrom.
  • Ak sa vám nechce stráviť veľa času prípravou tradičného receptu, kúpte si špeciálny chai latte sirup, ktorý stačí pridať k uvarenému čiernemu čaju a teplému mlieku.

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
free shipping Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!