filter icon FILTER
Americano coffee

Spoznajte americano: Klasické espresso zjemnené vodou


Obsah článku

Americano je ideálnym nápojom pre kávičkárov, ktorí majú radšej jemnejšiu kávovú chuť. Pripravuje sa po celom svete, hoci s menšími obmenami. Jeho základom je však vždy lahodné espresso.

Čo je to americano?

Americano je rovnako ako lungo typom predĺženého espressa. Pridáva sa doň však viac vody. Pri lungu je to na 30 ml espressa rovnaký diel horúcej vody, u tradičného americana až 5 dielov, teda 150 ml.

Voda má v tomto prípade slúžiť na zjemnenie výraznej kávovej chuti. Pre mnohých kávičkárov je však takéto riedenie hotovým „zneuctením“.

Niektorí si tiež americano mýlia s filtrovanou či zalievanou kávou. Hoci vyzerajú veľmi podobne, pripravujú sa úplne inak. To sa odrazí aj na výslednej chuti. U americana je menej intenzívna.

káva americano

Aká je história americana?

Celosvetovo používaný názov americano vznikol z talianskeho slovného spojenia „caffè americano“. To môžeme doslovne preložiť ako „americká káva“. Americano však naozaj vzniklo vďaka Američanom. Konkrétne vďaka ich vojakom, ktorí počas druhej svetovej vojny bojovali v Európe.

Chýbala im jemná chuť prekvapkávanej kávy, na akú boli zvyknutí doma. Talianske espresso pre nich bolo príliš silné, no zistili, že keď ho zriedia horúcou vodou, dostanú podobný výsledok. Americano teda vzniklo na Apeninskom polostrove, no oficiálny názov dostalo až v 70. rokoch.

Ako si pripraviť americano kávu?

Americano sa zvykne pripravovať dvomi spôsobmi. Základom však vždy musí byť správne pripravené espresso. Pri klasickom spôsobe sa do hotovej kávy len prileje horúca voda.

No často sa robí aj tak, že sa šálka najprv naplní vodou a až tak sa do nej pridá espresso. Pri tomto variante sa neukrátite o lahodnú cremu (jemnú kávovú penu). Takto pripravený nápoj by sa už ale nemal nazývať americano, ale „long black“.

Ako si pripraviť americano

To, koľko vody k espressu pridáte, záleží len na vás a na vašich chuťových preferenciách. Môžete začať s pôvodnými 150 ml a postupne skúsiť aj variácie s menším či väčším množstvom. Niekedy sa americano zvykne robiť aj s dvojitým espressom. Nemusíte sa báť pridať ani mlieko či ľad. Počítajte však s tým, že výsledná chuť kávy bude ešte o niečo slabšia.

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!