filter icon FILTER
Mocha

Spoznajte mochu: Ako si pripraviť lahodnú kávu s čokoládou


Obsah článku

Mocha je lahodným spojením kávovej a čokoládovej chuti. Ocenia ju najmä kávičkári, ktorí si svoju šálku radi prisladia.

Čo je to mocha?

Cafè mocha, moccacino či mochaccino – všetky tri názvy označujú sladký kávový nápoj, ktorý sa podobá na caffè latte alebo latte macchiato. Jeho základom je espresso, do ktorého sa pridá horúca čokoláda alebo čokoládový sirup či kakao. Zjemnený a ozdobený je krémovou mliečnou penou alebo šľahačkou. V teplých mesiacoch sa zvykne servírovať aj s ľadom.

Moccacino sa väčšinou nepodáva v klasickej šálke, ale vo vyššom sklenenom pohári, podobne ako flat white. Niektorí kávičkari vravia, že ide o horúcu čokoládu „posilnenú“ espressom.

Aká je história mocha kávy?

Slovo „mocha alebo mokka“ vždy neoznačovalo sladký kávový nápoj. Medzi 15. a 18. storočím sa pod týmto názvom skrývali kávové zrná, ktoré sa pestovali v horách v Jemene a vyvážali z prístavného mesta Mocha (Al Moka).

V tom období sa káva pestovala najmä na Arabskom polostrove a spomínaný prístav bol jedným z najdôležitejších centier, odkiaľ putovala do celého sveta. Postupom času sa však slovo mocha začalo používať nielen v spojení s kávovými zrnami, ale aj na pomenovanie hotového nápoja.

Niektorí tiež tvrdia, že zrná z Jemenu chutili čokoládovo, a preto dnes kávu s čokoládou nazývame mocha. Samotný sladký nápoj však vznikol v Spojených štátoch. Inšpirovaný bol bicerinom (pôvodne nazývaný „bavareisa“), ktorý v 18. storočí preslávila turínska kaviareň Caffè al Bicerin.

V porovnaní s moccacinom sa podával v oveľa menšom sklenenom pohári a kávová i čokoládová vrstva boli viditeľne oddelené. Dokopy sa zamiešali až tesne pred pitím.

Mocha káva

Recept: Ako si pripraviť moccacino jednoducho aj doma

Základný recept na moccacino je veľmi jednoduchý. Stačí, keď si pripravíte klasické espresso, nalejete doň podľa chuti čokoládový sirup alebo predpripravenú horúcu čokoládu a pomaly pridáte napenené mlieko.

To si môžete napeniť malým elektrickým mixérom, napeňovačom alebo dýzou na domácom kávovare. Ak chcete, aby mliečna pena na moccacine vyzerala ako od baristu, postupujte podľa nášho praktického návodu.

Mocha sa zvykne pripravovať i so šľahačkou, s ľadom či penovými marshmallow cukríkmi. V moderných kaviarňach do nej niekedy pridávajú aj bielu čokoládu alebo kombináciu oboch. Vznikne tak oku lahodiaci „mramorový efekt“.

Ako na rýchly čokoládový sirup do moccacina

Máte chuť na lahodnú mochu, ale chýba vám čokoládový sirup? Pripravte si domáci. Budete potrebovať malý kastrólik (alebo pohár, ktorý môžete dať do mikrovlnky), 1 až 2 polievkové lyžice kryštálového cukru, lyžicu kakaa a lyžicu vody.

Potom už len stačí všetko spolu zamiešať a variť na miernom plameni, až kým nebude zmes úplne hladká. Ak si chcete prácu uľahčiť, dajte zmiešané ingrediencie približne na 10 až 15 sekúnd do mikrovlnky.

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!