filter icon FILTER
cold brew

Spoznajte cold brew: Ako si pripraviť osviežujúcu studenú kávu


Obsah článku

Dá sa dobrá káva pripraviť aj bez horúcej vody? Odpoveďou na túto otázku je nápoj zvaný cold brew. Možno ste sa s ním už v kaviarňach stretli. Ale ak aj nie, radi vás s ním zoznámime. Tento typ kávy zvyčajne nájdete skôr v kaviarňach s výberovou kávou, ale je prekvapivo ľahké pripraviť ho aj doma.

Čo je cold brew?

Cold brew je kávový nápoj, ktorý sa pripravuje lúhovaním kávy v studenej vode. Aj voľný preklad jeho názvu z angličtiny je „lúhovaný za studena”.

Cold brew je síce studená káva, ideálna na leto, ale líši sa od nápoja, ktorý poznáme pod názvom ľadová káva. Rozdiel je v tom, že kým základ ľadovej kávy si pripravíte pomocou horúcej vody, pri cold brew sa mletá káva zalieva studenou vodou a lúhuje aj 24 hodín. Ani chuťovo si tieto dve kávy nepomýlite. Cold brew má komplexnejšiu chuť, ktorá je menej kyslá aj menej horká ako káva pripravená s horúcou vodou. Pôsobí lahodne a čokoládovo.

Na cold brew si síce počkáte dlhšie, ale jeho príprava je extrémne jednoduchá. Nepotrebujete špeciálne vybavenie a stojí vás to minimálnu námahu. Keď si cold brew naraz pripravíte viac, v chladničke vydrží aj týždeň a nepokazí sa. Oproti tomu si napríklad espresso takto neodložíte. Kávy pripravené s horúcou vodou rýchlo prestávajú byť dobré.

Ako pripraviť cold brew doma?

  1. Pripravte si kávu a studenú vodu. Pomer môže byť 1 : 10 alebo 1 : 15, teda napríklad na 15 g kávy budete potrebovať 150 ml alebo 225 ml vody. Záleží na vás, či chcete nápoj intenzívnejší alebo menej. Aj koncentrovanejší výsledok sa však vždy dá ešte pred servírovaním zriediť vodou. Rôzne recepty odporúčajú rôzne pomery, ale skúšaním určite nájdete ten ideálny pre vás.
  2. Pomeľte si zrnkovú kávu na hrubšie, aby pripomínala kryštálový cukor. Na prípravu cold brew je ideálna výberová káva. Ak si do výsledného nápoja plánujete pridať aj mlieko, vhodné budú aj kávy pražené na espresso. Ak máte cold brew radi čisté, najlepšiu chuť dostanete so svetlejšie praženými kávami.
  3. Pomletú kávu nasypte do nádoby, v ktorej sa bude lúhovať. Môže to byť aj špeciálna nádoba na prípravu cold brew so zabudovaným filtrom, ale vôbec nie je nevyhnutná. Dobre poslúži aj klasický french press či napríklad sklenená fľaša, karafa alebo iná nádoba.
  4. Kávu zalejte studenou vodou. Najlepší chuťový výsledok dosiahnete, ak použijete filtrovanú vodu, ale nie je to podmienkou.
  5. Zakryte a nechajte lúhovať pri izbovej teplote 12 – 24 hodín.
  6. Nápoj prefiltrujte cez husté sitko, gázu alebo kávový filter, aby ste sa zbavili usadeniny. Pokojne to spravte aj dvakrát, napríklad najprv cez sitko a následne aj cez filter, výsledok bude čistejší, bez čiastočiek kávového gruntu.
  7. Hotový nápoj servírujte s ľadovými kockami. Ak ho hneď nevypijete, odložte ho do chladničky, v ktorej vydrží aj niekoľko dní.
cold brew príprava

Tipy na servírovanie

  • Ak ste si pripravili koncentrovanejšie cold brew, pred podávaním ho môžete podľa chuti doliať vodou, ktorá ho zjemní. Takto si môžete pripraviť aj koncentrát na viac dní, napríklad s pomerom kávy a vody 1 : 5, a ten už budete len riediť.
  • Cold brew chutí skvele aj samotné, stačí ho naliať na ľadové kocky. Vďaka jeho jemnej a bohatej chuti vám k nemu pravdepodobne ani nebude chýbať cukor či mlieko.
  • Doplňte cold brew mliekom. Na jeden diel cold brew použite dva diely mlieka.
  • Okrem klasického mlieka chutí cold brew skvele aj s jeho alternatívami. Vyskúšajte napríklad cold brew s kokosovým alebo mandľovým mliekom.
  • Nezvyčajný, ale osviežujúci je cold brew tonic. Skrátka cold brew namiesto mlieka dolejte vychladeným tonikom. Výsledok vás príjemne prekvapí.

Ohodnotiť recept

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!