filter icon FILTER
kávové tartaletky a popradská káva

Recept na kávové tartaletky so slaným karamelom


Tartaletky majú pôvod vo Francúzsku a hoci patria medzi zákusky s nie najjednoduchšou prípravou, stoja za to. Čas, ktorý im venujete, sa vám vráti v podobe lahodnej chuti. Kombinácia kakaového cesta, domáceho slaného karamelu a kávovej plnky je skutočne famózna. Vyskúšajte náš recept a presvedčte sa o tom sami.

kávové tartaletky so slaným karamelom

Kávové tartaletky: Čo budete potrebovať

Na cesto:

  • 150 g masla
  • 250 g hladkej múky
  • 2 PL kakaa
  • 1 vajce
  • štipka soli

Na slaný karamel:

  • 150 g kryštálového cukru
  • pol čajovej lyžičky soli
  • 60 g masla
  • 100 ml smotany na šľahanie

Na čokoládovo-kávovú ganache:

  • 150 g masla
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 100 g 70 % čokolády
  • 10 g mletej kávy

Iné:

  • niekoľko formičiek na tartaletky

kávové tartaletky s čokoládovou ganache

Ako na kávové tartaletky so slaným karamelom

Príprava cesta:

  • Pri kávových tartaletkách začnite prípravou kakaového cesta. Najskôr zmiešajte dokopy všetky suché suroviny. Potom k nim pridajte maslo a vajce. Hmotu poriadne spracujte rukou, aby vám vzniklo kompaktné cesto.
  • Hotové cesto zabaľte do fólie a nechajte v chladničke odležať približne polhodinu.
  • Tak ho vyberte a rozvaľkajte medzi dvomi fóliami, aby sa vám nelepilo na valček.
  • Vrchnú fóliu odstráňte a pomocou kruhovej formičky, alebo pohára, vykrojte kruhy, ktoré opatrne vložte do pripravených formičiek. Cestom kopírujte tvar formičky.
  • Formičky poukladajte na plech a cesto poprepichujte vidličkou.
  • Aby vám cesto v rúre príliš nenarástlo, musíte ho zaťažiť. Nastrihajte si papier na pečenie, dajte ho do formičiek a nasypte naň nejakú strukovinu, prípadne ryžu.
  • Zaťažené tartaletky pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 14 minút. Po 10 minútach vyberte záťaž, aby sa rovnomerne prepieklo aj dno.
  • Po upečení nechajte tartaletky chvíľu vychladnúť. Potom ich opatrne vyberte z formičiek a pripravte si plnku.

Príprava slaného karamelu:

  • Do hrnca dajte cukor a nechajte ho roztopiť na miernom plameni bez miešania.
  • Keď začne mať hnedastú farbu, pridajte maslo a varte zopár minút za stáleho miešania.
  • Postupne prilievajte smotanu a varte do požadovanej konzistencie.
  • Nakoniec pridajte soľ podľa chuti.
  • Vychladnutým karamelom naplňte pripravené košíčky.

slaný karamel

Príprava čokoládovo-kávovej ganache:

  • Smotanu pomaly zohrievajte a tesne pred zovretím ju stiahnite z ohňa.
  • Pridajte nalámanú čokoládu, maslo a mletú kávu Extra špeciál. Chvíľu nechajte všetko roztopiť a potom vymiešajte do hladka. Hotovou ganache naplňte kávové tartaletky až po okraj.
  • Ozdobte podľa chuti, napríklad ovocím alebo orechmi.

Dobrú chuť!

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!