filter icon FILTER
írska káva

Spoznajte írsku kávu: Hrejivý nápoj s tradíciou


Obsah článku

Írska káva je pre kávičkárov skôr zážitkovým koktailom než spôsobom, ako doplniť dennú dávku kofeínu. Neobyčajnú chuť jej totiž dodáva tradičná írska whiskey.

Čo je írska káva?

Írska káva patrí k teplým kávovým koktailom. Najčastejšie sa pije na zahriatie počas chladných dní alebo pri večernom posedení s priateľmi. Jej základom je silná čierna káva s objemom minimálne 100 ml. Ak zvolíte ako základ klasické espresso, dolejte ho horúcou vodou. Lepšou voľbou je však filtrovaná káva bez kávovej peny. Tá je pri príprave írskej kávy nežiaduca.

Do nápoja ďalej patrí aspoň lyžička cukru a necelý poldecový pohárik kvalitnej írskej whiskey (približne 40 ml). Whiskey dodá koktailu neobyčajnú chuť a kávičkára zahreje.

Na záver sa káva dozdobí šľahačkou z poctivej smotany. Obsah tuku v smotane by však nemal byť väčší než 33 %. Inak by sa šľahačka mohla v káve prepadať, čo by ovplyvnilo jej výslednú chuť.

Nápoj sa podáva v špeciálnych pohároch na írsku kávu alebo vo vínových pohároch. Keďže ide o teplý kávový koktail, pohár sa dopredu nahrieva.

káva a írska vlajka

Ako vznikla írska káva?

História írskej kávy je úzko spätá s malým írskym mestečkom Foynes a tamojším letiskom. V roku 1943 sa mladík menom Joe Sheridan zamestnal ako šéfkuchár v letiskovej kaviarni. Keď sa jedného dňa lietadlo smerujúce do Ameriky muselo vrátiť pre nepriaznivé počasie, majiteľ podniku chcel cestujúcim ponúknuť niečo na zahriatie a upokojenie.

Káva obohatená o whiskey, ktorú Joe vymyslel, mala veľký úspech. Jej názov vyplynul z konverzácie s jedným z cestujúcich. Ten sa šéfkuchára spýtal, či použil kávu z Etiópie. Joe zažartoval, že použil írsku kávu, pričom pravdepodobne odkazoval na whiskey, a názov bol na svete. Netradičná káva sa neskôr stala ikonickým nápojom kaviarne.

O pár rokov sa nezvyčajná receptúra dostala aj za oceán. Stalo sa tak vďaka spokojnému zákazníkovi, ktorý írsku kávu na letisku ochutnal a zachutila mu až tak, že sa ju rozhodol ponúkať vo svojej americkej kaviarni. O niekoľko týždňov neskôr vo svojom podniku zamestnal aj samotného vynálezcu.

Ako pripraviť írsku kávu tradičným spôsobom?

  1. Pohár na írsku kávu alebo vínový pohár najprv predhrejte. Nalejte doň vriacu vodu až po okraj a po 5 sekundách vylejte.
  2. Do pohára pridajte 1 alebo 2 kávové lyžičky trstinového cukru a minimálne 40 ml kvalitnej whiskey.
  3. Dolejte aspoň 100 ml silnej čiernej kávy (pri tradičnom recepte sa odporúča pridať toľko kávy, aby vám ostal asi centimetrový priestor na šľahačku) a miešajte, až pokiaľ sa cukor úplne neroztopí.
  4. Cez zadnú stranu lyžičky pridajte do pohára ľahko vyšľahanú smotanu. Liatie cez lyžičku zabezpečí, že šľahačka ostane na povrchu a nezmieša sa s kávou.
  5. Nápoj už viac nemiešajte. Tradičná chuť írskej kávy vzniká práve pitím cez krémovú šľahačku.

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!