filter icon FILTER
alžírska káva

Spoznajte alžírsku kávu: Sladký nápoj s vaječným likérom


Obsah článku

Alžírsku kávu nájdete v ponuke mnohých kaviarní. V zahraničí by ste ju však vo verzii, ktorú obľubujú slovenskí kávičkári, hľadali márne.

Čo je to alžírska káva?

Keďže alžírska káva, alebo inak povedané alžír, obsahuje alkohol, patrí rovnako ako aj írska káva k teplým kávovým koktailom. Veľa ľudí si alžír s vaječným likérom dopraje počas chladných mesiacov alebo namiesto sladkého dezertu. Okrem vaječného likéru je totiž ozdobený poriadnou dávkou šľahačky.

Ako kávový základ sa najčastejšie používa lungo alebo americano, záleží na vašich preferenciách. Alžírska káva však s Alžírskom nemá nič spoločné. Tento názov a receptúra sa používa len na Slovensku a v Česku.

Ako vznikla alžírska káva?

Alžírska káva, ako ju poznáme u nás, nemá pôvod v Alžírsku a nepripravuje sa tak ani nikde vo svete. Ako sa tento kávový nápoj dostal na menu slovenských kaviarní a reštaurácii, nie je úplne jasné. Takisto sa nevie, kto ako prvý s týmto nápadom prišiel. Najpravdepodobnejšie je, že alžír vznikol z viedenskej kávy, ktorá sa takisto podáva so šľahačkou.

Ak by ste chceli ochutnať naozaj tradičnú alžírsku kávu, museli by ste si pripraviť mazagran. Mazagran je druh ľadovej kávy s veľmi jednoduchou prípravou. Silná filtrovaná káva sa poriadne osladí a naleje na ľadové kocky. Niekedy k mazagranu dostanete ešte pohár s vodou, ktorú si môžete postupne dolievať.

žena a alžírska káva

Hoci má mazagran pôvod v Alžírsku, často je spájaný aj s portugalskou kultúrou. V Portugalsku je tento spôsob prípravy ľadovej kávy veľmi obľúbený. Ide však o vylepšenú verziu. Portugalci do mazagranu pridávajú aj citrón, mätu, rum a dosladzujú ho špeciálnym sirupom.

Mazagran sa do sveta rozšíril pravdepodobne vďaka francúzskym vojakom. Francúzsko viedlo na konci 19. storočia viaceré vojny s Alžírskom. Vraví sa, že francúzski vojaci pri obliehaní pevnosti zvanej Mazagran popíjali práve takúto studenú kávu riedenú len vodou. Pre lepšiu chuť si do nej pridávali trochu brandy. Nápoj im veľmi zachutil, a tak ho priniesli aj do Európy.

Ako pripraviť alžírsku kávu?

  1. Keďže ide o teplý kávový koktail, prvým krokom je nahriatie pohára. Nalejte doň až po okraj vriacu vodu a po 5 sekundách vylejte.
  2. Do pohára potom pridajte 10 – 20 ml kvalitného vaječného likéru.
  3. Likér zalejte pripraveným espressom lungom alebo americanom. Aby sa vám káva hneď nezmiešala s likérom, lejte ju cez zadnú stranu lyžičky.
  4. Na záver pridajte poctivú šľahačku s obsahom tuku najmenej 33 %.
  5. Hotový nápoj môžete dozdobiť troškou vaječného likéru, škoricou alebo nastrúhanou čokoládou.

Eggnog latte: Zahraničný brat alžírskej kávy

Kombináciu kávy a likéru neobľubujú len kávomilci na Slovensku a v Česku. Podobný nápoj zvaný eggnog latte, teda latte s vaječným likérom, sa pripravuje aj v zahraničí. Jeho základom je caffé latte a nezdobí ho šľahačka, ale len krémová mliečna pena. Eggnog latte sa podobne ako vaječný likér spája najmä s obdobím Vianoc. Vtedy ho nájdete na nápojovom lístku väčšiny kaviarní.

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!