filter icon FILTER
caffè corretto

Spoznajte caffè corretto: Talianska špecialita z minulosti


Obsah článku

Caffè corretto mnoho slovenských kávičkárov nepozná. V ponuke našich kaviarní sa neobjavuje, no v Taliansku má bohatú históriu. Vzniklo počas fašistického režimu, keď bola chutná káva drahá a Taliani hľadali spôsob, ako ju vylepšiť.

Čo je to caffè corretto?

Talianske caffè corretto je klasické espresso, do ktorého sa pridáva alkohol. Dá sa preto považovať i za kávový koktail, akým je aj írska či alžírska káva.

Alkohol, ktorý sa do corretta pridáva, sa líši podľa regiónu. Najčastejšie sa však doň mieša grappa. Grappa je tradičná talianska pálenka, ktorá sa vyrába z hroznových výliskov – odšťavených šupiek. Výsledná chuť grappy závisí od chuti použitého hrozna. Veľmi sa však podobá vínu, no je omnoho výraznejšia. Takisto obsahuje viac alkoholu, zvyčajne od 35 do 60 %.

Caffè corretto sa v minulosti pripravovalo aj s anízovým likérom či s lambruscom. Espresso s lambruscom je jemnejšie, keďže ide o červené bublinkové víno s príjemnou ovocnou chuťou.

Ako vzniklo caffè corretto?

Pitie espressa je v Taliansku jednou z najväčších tradícií. Obyvateľov Apeninského polostrova spája už celé desaťročia. Celé to začalo v tridsiatych rokoch minulého storočia, keď sa objavil prvý prototyp pákového kávovaru. K popularite espressa však neprispel len tento objav, ale aj vtedajší politický režim. Robotníkov politici pravidelne vyzývali k tomu, aby pili kávu. Zvyšovala sa tak ich výkonnosť i výdrž.

No len čo bolo espresso na vrchole, Taliansko muselo čeliť kvôli diktátorskému režimu Benita Mussoliniho rôznym sankciám a clám. Tie ovplyvnili aj cenu kávy. Bola oveľa drahšia, a tak si ju mnohí opäť nemohli dovoliť. Dokonca ju vymieňali za nápoje z koreňa čakanky či inej kávoviny, ktoré ju síce chuťou pripomínajú, no sú horkejšie a nemajú povzbudzujúce účinky.

caffè corretto a jeho príprava

Svojej tradície sa však Taliani nechceli vzdať, a tak začali menej chutnú kávu i nápoje z kávovín „vylepšovať“ alkoholom. Aj preto dostal nový druh kávového nápoja názov corretto. Ten sa dá voľne preložiť ako opravená alebo vylepšená káva.

Caffè corretto sa zvyklo piť najmä po obede. Mnoho ľudí sa šlo z práce naobedovať domov, no potom sa vždy stretli s priateľmi či kolegami v kaviarni. A až keď sa posilnili touto kávovou lahôdkou, pokračovali v pracovnom dni.

Postupne ale popularita corretta klesala a v dnešnej dobe si ho ľudia objednávajú len zriedka. Veľakrát ho ani v ponuke kaviarní nenájdete, nahradili ho iné kávové koktaily. Niektoré tradičné talianske kaviarne však naňho ešte nezanevreli, a ak ho u nich v ponuke zazriete, rozhodne ho vyskúšajte.

Ako si pripraviť corretto, aby chutilo ako z talianskej kaviarne?

  1. Základom dobrého corretta je správne pripravené espresso. Bez kávovaru sa teda nezaobídete.
  2. Dôležitá je tiež kvalitná grappa. Aby ste mali záruku, že nápoj bude naozaj chutiť ako z talianskej kaviarne, vyberajte takú, ktorá bola vyrobená v Taliansku alebo v talianskom regióne Švajčiarska.
  3. Potom už len stačí „vychytať“ správny pomer kávy a alkoholu. Tu môžete postupovať podľa svojich preferencií. V tradičnom recepte sa používa 30 ml espressa a 30 ml grappy. Nemusíte však dodržať pomer 1 : 1. Pokojne použite aj menej alebo viac alkoholu. Najlepšie je, ak si ho pripravíte viackrát, aby ste zistili, čo vám vyhovuje. Presný a jediný recept na caffè corretto totiž neexistuje.

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!