Espresso tonic je osviežujúci nápoj, ktorý spája intenzívnu chuť kávy s bublinkovou sviežosťou toniku. Táto nezvyčajná kombinácia vytvára zaujímavý chuťový zážitok, ktorý si získava čoraz viac priaznivcov. Chcete vedieť, ako si ho pripraviť aj doma? Inšpirujte sa naším jednoduchým receptom.
Espresso tonic je obľúbený letný nápoj. Skladá sa z čerstvo pripraveného espressa a kvalitného toniku. Výsledkom je vizuálne atraktívny nápoj s kontrastnými vrstvami, ktorý vám prinesie harmonický mix chutí.
Svoj pôvod má v Škandinávii, konkrétne vo Švédsku. Prvá zmienka o nápoji sa objavila už v roku 2007. Vymysleli ho švédski baristi Charles Nystrand a Anne Lunell po tom, ako im ho na párty pripravil priateľ. Ten ho namiešal zo zvyšku toniku, trochou sirupu a espressa.
Prvýkrát ho kávičkárom predstavili, keď otvorili svoju vlastnú kaviareň Koppi Roasters v Helsingborgu. Odvtedy sa tento jednoduchý objav stal známym nielen v škandinávskych kaviarňach, ale aj v celom svete.
Obsah kofeínu v nápoji závisí od toho, koľko espressa do receptu dáte. Vo všeobecnosti má jedna dávka približne 63 mg kofeínu.
Ak sa rozhodnete pripraviť si doma espresso tonic, najlepšie je použiť kolumbijskú zrnkovú kávu, ktorá má ovocné a sladké tóny. Tá spolu s tonikom vytvorí harmonický mix chutí.
Na prípravu môžete použiť aj výberovú kávu espresso blend, vďaka ktorej obohatíte svoj drink orieškovo-čokoládovovými tónmi.
Neodmysliteľnou súčasťou espresso toniku je výber správneho pohára. Odporúčame zvoliť širší s objemom aspoň 350 ml. Pohár najskôr naplňte ľadom, na chvíľu ho odložte do chladničky, a prejdite na prípravu espressa.
Tip na článok: Ak chcete vyskúšať aj iné kávové nápoje, neváhajte a navštívte Svet kávy.
Ak je vaším obľúbeným nápojom gin tonic, ochutnajte espresso gin tonic. Príprava je jednoduchá a podobná ako pri espresso toniku. Stačí, ak naplníte pohár ľadom a nalejete do neho 30 ml ginu. Potom prilejte približne 1 dcl toniku a začnete pomaly prilievať espresso.
Počas horúcich letných dní si môžete svoj espresso tonic ozvláštniť pridaním likéru či ovocného sirupu. Tie dodajú nápoju príjemnú sladkosť. Postačí, ak do pohára pridáte väčšie množstvo ľadu a do toniku primiešate likér či ovocný sirup. Nakoniec pomaly nalejte vychladnuté espresso a môžete si vychutnať osviežujúci letný nápoj.
plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!