filter icon FILTER
pohár s espresso tonikom

Ako pripraviť espresso tonic a prečo ho musíte vyskúšať aj vy?


Obsah článku

Espresso tonic je osviežujúci nápoj, ktorý spája intenzívnu chuť kávy s bublinkovou sviežosťou toniku. Táto nezvyčajná kombinácia vytvára zaujímavý chuťový zážitok, ktorý si získava čoraz viac priaznivcov. Chcete vedieť, ako si ho pripraviť aj doma? Inšpirujte sa naším jednoduchým receptom.

Čo je espresso tonic a odkiaľ pochádza?

Espresso tonic je obľúbený letný nápoj. Skladá sa z čerstvo pripraveného espressa a kvalitného toniku. Výsledkom je vizuálne atraktívny nápoj s kontrastnými vrstvami, ktorý vám prinesie harmonický mix chutí.

Svoj pôvod má v Škandinávii, konkrétne vo Švédsku. Prvá zmienka o nápoji sa objavila už v roku 2007. Vymysleli ho švédski baristi Charles NystrandAnne Lunell po tom, ako im ho na párty pripravil priateľ. Ten ho namiešal zo zvyšku toniku, trochou sirupu a espressa.

Prvýkrát ho kávičkárom predstavili, keď otvorili svoju vlastnú kaviareň Koppi Roasters v Helsingborgu. Odvtedy sa tento jednoduchý objav stal známym nielen v škandinávskych kaviarňach, ale aj v celom svete.

Koľko kofeínu obsahuje espresso tonic?

Obsah kofeínu v nápoji závisí od toho, koľko espressa do receptu dáte. Vo všeobecnosti má jedna dávka približne 63 gramov kofeínu.


Spoznajte espresso: Ako ho správne pripraviť

Tip na článok

Spoznajte espresso: Ako ho správne pripraviť

Prečítať


Aký druh kávy je najlepší na espresso tonic?

Ak sa rozhodnete pripraviť si doma espresso tonic, najlepšie je použiť kolumbijskú zrnkovú kávu, ktorá má ovocné a sladké tóny. Tá spolu s tonikom vytvorí harmonický mix chutí.

Na prípravu môžete použiť aj výberovú kávu espresso blend, vďaka ktorej obohatíte svoj drink orieškovo-čokoládovovými tónmi.

Recept na espresso tonic

Neodmysliteľnou súčasťou espresso toniku je výber správneho pohára. Odporúčame zvoliť širší s objemom aspoň 350 ml. Pohár najskôr naplňte ľadom, na chvíľu ho odložte do chladničky, a prejdite na prípravu espressa.

príprava espresso tonic

Čo na espresso tonic potrebujete?

  • kocky ľadu
  • 180 mililitrov toniku
  • dvojité espresso
  • plátok pomaranča alebo grepu

Postup prípravy nápoja espresso tonic

  1. Pripravte si dvojité espresso z kvalitnej zrnkovej kávy, ktorú pomeliete až pred prípravou nápoja. Hrúbka mletia by mala byť niečo medzi polohrubou múkou a krupicou. Keď je espresso hotové, nechajte ho na približne minútu vychladnúť. Potom do ¾ pohára s ľadom nalejte vychladený tonic tak, aby ste nechali dostatok miesta na espresso.
  2. Na záver pomaly nalejte na vrch drinku espresso. Aby ste zabránili vytvoreniu nepekne vyzerajúcej peny, tesne predtým, ako nalejete kávu do toniku, z neho trochu bublinky vymiešajte. Pena sa môže vytvoriť aj vtedy, ak pridávate espresso veľmi rýchlo. Oddeliť espresso od toniku vám pomôže aj lyžica, ktorú si opriete o ľadové kocky a kávu budete na ňu liať.
  3. Na dochutenie drinku môžete ešte pridať plátok pomaranču alebo grepu. Vyhnite sa však citrónu, pretože ten dokáže pokaziť chuť nápoja.

Tip na článok: Ak chcete vyskúšať aj iné kávové nápoje, neváhajte a navštívte Svet kávy.

pohár s espresso tonikom

Rady a tipy k príprave

  • Vyberte si kvalitný tonic, ktorý nie je príliš sladký. Najlepší je klasický tonic s jemnou citrusovou chuťou.
  • Nápoj vypite čo najskôr, aby sa zachovala šumivosť toniku a čerstvosť espressa.
  • Počas prípravy pokojne experimentujte s pomerom espressa a toniku. Ideálny pomer môže závisieť od vašich chuťových pohárikov. Ak máte radi výraznejšiu kávovú chuť, môžete skúsiť pridať viac kávy. Naopak, ak preferujete jemnejší a viac osviežujúci nápoj, pridajte viac toniku.

Aké ďalšie recepty na espresso tonic môžete ešte vyskúšať?

Espresso gin tonic

Ak je vaším obľúbeným nápojom gin tonic, ochutnajte espresso gin tonic. Príprava je jednoduchá a podobná ako pri espresso toniku. Stačí, ak naplníte pohár ľadom a nalejete do neho 30 ml ginu. Potom prilejte približne 1 dcl toniku a začnete pomaly prilievať espresso.

Ľadová káva s espresso tonikom

Počas horúcich letných dní si môžete svoj espresso tonic ozvláštniť pridaním likéru či ovocného sirupu. Tie dodajú nápoju príjemnú sladkosť. Postačí, ak do pohára pridáte väčšie množstvo ľadu a do toniku primiešate likér či ovocný sirup. Nakoniec pomaly nalejte vychladnuté espresso a môžete si vychutnať osviežujúci letný nápoj.

Ohodnotiť recept

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!