filter icon FILTER
moka káva

Spoznajte moka kávu: Ako ju pripraviť správne


Obsah článku

Moka káva dostala svoj názov po kávovare, v ktorom sa pripravuje. Presnejšie ide o špeciálnu moka kanvičku. Tú však mnohí poznajú skôr pod názvom koťogó (v maďarčine kotyogó). Hoci sa u nás na jej pomenovanie používa maďarské slovo, moka káva má svoj pôvod v Taliansku.

Ako vznikla moka káva?

Moka káva vznikla v roku 1933 vďaka talianskemu inžinierovi Alfonsovi Bialettimu. Ten zostrojil prvý moka express (moka kanvičku) na svete. Avšak samotný Bialetti už len zrealizoval návrh, ktorý preňho pripravil vynálezca Luigi de Ponti. V histórii koťogó kávy sa však väčšia pozornosť venuje práve Bialettimu. Až doteraz je po ňom pomenovaná aj najpredávanejšia značka moka kanvičiek.

A prečo sa vôbec pustil do vytvorenia takéhoto kávovaru? Ako pravý Talian aj on miloval klasické espresso. V tých rokoch sa však pripravovalo len v kaviarňach, a tie boli pre mnohých ľudí príliš drahé.

Bialetti sa preto rozhodol, že zostrojí jednoduchý a lacný prístroj, vďaka ktorému si aj bežní ľudia budú môcť každý deň vychutnať lahodné espresso. Moka kanvičky sa stali veľmi populárne a postupne nemohli chýbať v žiadnej talianskej domácnosti. Neskôr sa rozšírili do celého sveta a doteraz platí, že koťogó káva je nielen na Apeninskom polostrove jedna z najobľúbenejších.

príprava kávy v moka kanvici

Ako funguje koťogó?

Moka kanvička má tri časti: spodnú nádobu s tlakovým ventilom, sitko a nádobu s piestom. Do spodnej časti sa nalieva voda, ktorá sa postupne zahrieva, čím v kanvičke narastá tlak. Vďaka nemu sa horúca voda postupne dostane až do strednej časti k pomletej káve. Vyextrahovaná (vylúhovaná) káva potom pomaly vyteká do hornej nádoby s piestom, odkiaľ si ju pohodlne nalejete. Keď je káva v kanvičke hotová, začne trochu bublať – a práve tento zvuk opisuje maďarský výraz kotyogó.

Ako chutí moka káva?

I keď sa pán Bialetti snažil o to, aby bola moka káva chuťovo totožná s espressom, podobá sa viac filtrovanej alebo zalievanej káve. Hoci sa aj v koťogó pripravuje pod tlakom, nie je dostatočne silný na to, aby boli nápoje rovnaké. Stále však platí, že ak je moka káva pripravená správne, má skvelú chuť a i trochu typickej cremy (kávovej peny). Keďže sa na prípravu odporúča používať tmavšie pražené kávové zmesi, obľúbia si ju najmä milovníci výraznej, no príjemne horkej chuti.

Ako si pripraviť moka kávu?

  1. Do spodnej nádoby nalejte vodu. Snažte sa, aby ste nepreliali tlakový ventil. Množstvo vody závisí od toho, akú veľkú moka kanvičku máte. Zvyčajne sa však na jednu šálku používa 100 ml vody a 8 g kávy. Ak chcete mať kávu rýchlejšie hotovú, vodu najprv zohrejte.
  2. Potom na spodnú časť položte sitko s hrubšie namletou kávou. Najlepšiu chuť dosiahnete, ak použijete čerstvo namletú. Kávy by malo byť toľko, aby bola zarovno s horným okrajom sitka. Utláčať ju nemusíte.
  3. Nádobu uzavrite hornou časťou a dajte ju zohrievať na sporák. Nenechávajte však príliš silný plameň, stačí mierny. Vyhnete sa tak tomu, že kávu prepálite.
  4. Moka kávu varte asi 1,5 minúty. Keď uvidíte paru a začujete prvé bublanie, je hotová a môžete ju podávať.

Tipy k príprave a k čisteniu

  • Ak používate úplne novú moka kanvičku, prvú pripravenú kávu vylejte.
  • Koťogó nečistite žiadnym saponátom. Stačí, ak ho po uvarení kávy celý rozoberiete a opláchnete pod vlažnou vodou. Vraví sa, že čím staršia a viac používaná kanvička, tým lepšia moka káva.

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!