Pamajorán, (Origanum vulgare) známy aj ako oregano, je trvalka, ktorá rastie v Európe a Ázii. Už starovekí Egypťania ho využívali pre jeho liečivé účinky, najmä na dezinfekciu a konzervovanie potravín. Dnes sa používa hlavne v kuchyni, kde dodáva jedlám charakteristickú arómu a chuť.
Okrem kulinárskeho využitia má pamajorán množstvo liečivých účinkov. Vďaka vysokému obsahu antioxidantov je prospešný pri prevencii rakoviny. Znižuje tiež zápal v tele, s čím je spojené menšie riziko vzniku srdcových chorôb a cukrovky. Priaznivé účinky oregana sa prejavujú aj na trávení, kde pomáha pri plynatosti a zmierňuje kŕče v bruchu.
Zaradením oregana do jedálnička môžete nielen využívať jeho liečivé účinky, ale aj predchádzať predčasnému starnutiu. Má totiž vysoký obsah flavonoidov a vitamínu C, čo pomáha neutralizovať voľné radikály a chráni bunky pred poškodením. Pravidelné pitie čaju z pamajoránu navyše zmierňuje bolesť kĺbov a podporuje vaše celkové zdravie.