Október je pre všetkých milovníkov kávy výnimočný mesiac! Sme hrdí na to, že aj v Poprade oslavujeme Medzinárodný deň kávy - 1. októbra. Na tento špeciálny mesiac sme pre vás pripravili limitovanú edíciu kávy a množstvo akcií a súťaží s našou Popradskou kávou.
1. október je významný deň pre nás v Poprade, ale aj pre všetkých kávičkárov, ktorí milujú kávu. Presne v tento deň sa na celom svete oslavuje Medzinárodný deň kávy. Dohoda o tom, že práve 1. október bude dňom kávy vznikla na pôde Medzinárodnej organizácie kávy (ICO), kde sa členské štáty dohodli na tomto dátume. Od roku 2014 tak vznikla príležitosť, ktorá sa používa na propagáciu a oslavy kávy, pričom rôzne udalosti sa konajú na miestach po celom svete.
Podľa historických záznamov pochádza káva z Etiópie a jej objavenie v Afrike má zaujímavý príbeh. Okolo roku 700 nášho letopočtu sa stádo kôz začalo správať zvláštne, takmer ako keby tancovali. Ich majiteľ Kaldi zistil, že jedli akúsi červenú fazuľu a dospel k záveru, že to bola príčina ich správania. Kaldi sa rozhodol podeliť o svoje zistenia s mníchom, ktorý potreboval niečo, čo by mu pomohlo zostať hore celú noc, keď sa modlil.
Iný príbeh tvrdí, že mních odmietol a hodil fazuľu do ohňa a príjemná vôňa, ktorá z toho vychádzala, bola jednoducho úžasná.
Zrazu sa káva dostala cez sever do Jemenu v 15. storočí, kde sa zrná dostali pod názvom „Mocha“. Krátko nato sa stali známymi v Egypte, Perzii a Turecku ako „arabské víno“ a kaviarne sa začali otvárať pod názvom „Školy múdrych“.
Arábia sa následne stala strážcom kávy a tieto zrná sa tiež začali vo veľkom pestovať v južnej Indii. V roku 1560 sa káva dostala do Európy a rýchlo sa stala populárnou. Pápež Klement VIII. rozhodol, že nápoj treba dostať pod kontrolu a to najlepšie krstom. Preto vyhlásil kávu za kresťanský nápoj. Okolo roku 1600 popularita rástla po celej Európe a zakladali sa prvé kaviarne.
Tento rok sme sa rozhodli osláviť sviatok kávy limitovanou edíciou CREMA ESPRESSO KENYA. Oslávte s nami tento sviatok s lahodnou šálkou kávy z majestátneho pohoria Mount Kenya. Prvotriedna káva Arabica tu rastie vo výnimočných podmienkach vo výškach od 1700 do 2200 m n.m.
Kávové zrná tejto kávy boli spracované mokrou cestou, tzv. washed. Pri tejto metóde sa kávovníkové čerešne zbavia vrchnej šupy a vnútornej dužiny vo vode pomocou mokrého mlyna. Následne zostanú vo fermentačných nádobách aspoň na 24 hodín. Zdravé zrnká vyplávajú na povrch. Po tomto procese už prichádza samotné sušenie na slnku. Vďaka tomu je káva jemnejšia a lahodná.
Crema Espresso Kenya je pražená na stredný stupeň. V šálke je príjemná s jemnými tónmi ovocia, intenzívnou arómou a bohatou penou. Je veľmi vhodná na prípravu espressa, ideálne v automatickom espresso kávovare.
V októbri sme pre vás pripravili sériu ochutnávok výnimočných káv a skvelé suťaže o zaujímavé ceny.
V prípade, že chcete ochutnať našu kávu, navštívte obchodné prevádzky (METRO, COOP Jednota, Libex, Tempo, Sintra, Fresh, GVP, Makos, Komfos) počas mesiaca október, kde vám predstavíme limitovanú edíciu CREMA ESPRESSO KENYA, a ďalšie špeciálne druhy kávy z rôznych kútov sveta.
Ochutnávky kávy budú prebiehať po celom Slovensku. Sledujte nás, aby ste nezmeškali žiadnu z nich!
Okrem toho, sa môžete zapojiť do našich súťaží, kde máte šancu vyhrať kávovar, darčekové poukážky, balíčky s prémiovou Popradskou kávou a čajom a ďalšie skvelé ceny.