Bylinkové čaje sa pijú odpradávna vďaka ich výnimočnej chuti a vôni. Navyše majú liečivé účinky, dokážu upokojiť podráždený organizmus alebo naopak povzbudiť a dodať energiu. Ak sa chcete vyhnúť kašľu, nachladnutiu, chrípke, depresii či žalúdočným problémom, vyskúšajte namiesto lekárničky práve bylinný čaj. Výhodou byliniek je, že sú pre telo prirodzenejšie a najmä nemajú množstvo nežiaducich účinkov ako lieky.
Najčastejšie sa používa nálev, teda vylúhovanie bylín v teple. Bylinky zalejeme vriacou vodou, prikryjeme a necháme lúhovať 10 – 15 minút. Scedíme a vychutnávame. Z bylín si môžeme pripraviť aj odvar, ktorý sa pripravuje varením. Bylinky zalejeme studenou vodou a privedieme k varu. Následne varíme cca 10 minút až polhodinu podľa druhu byliny. Tretím spôsobom je studený výluh. Bylinky vložíme do nádoby, prelejeme studenou, ideálne predtým prevarenou vodou a necháme lúhovať tri až dvanásť hodín podľa druhu. Potom môžeme výluh ohriať a podávať.
Ak aj vás trápi nejaký neduh, vyskúšajte niektorú z našich bylinných zmesí, napr. Na žalúdok a dobré trávenie alebo Na kašeľ a priedušky.