Tento čaj sa označuje aj ako čiastočne fermentovaný alebo polofermentovaný čaj. Znamená to, že proces fermentácie bol započatý, ale neprebehol do konca. Výroba oolongu patrí medzi najťažšie a najnákladnejšie.
Ihneď po zbere sa čajové lístky nechajú zvädnúť na priamom slnku. Neskôr sa listy ručne zvinujú a nasleduje krátky fermentačný proces, ktorý je v istom okamihu zastavený tepelným ošetrením. Lístky sú potom dosušené v špeciálnych bambusových košoch. Čaj Oolong sa vyznačuje listami od modrozelenej cez žltozelenú, až po tmavú hnedú farbu. Pestuje sa najmä v Číne, Japonsku a južnej Indii. Tento čaj je známy svojou delikátnou chuťou a aj vôňou.
Zalievame ho vriacou vodou a lúhujeme 2 – 3 minúty.