Zelený čaj

Zelený čaj

Jeden z najpopulárnejších čajových nápojov na svete
Mimoriadne obľúbený je v Japonsku, kde sa spotrebuje 95 % domácej produkcie a len 5 % sa vyváža do sveta. Pri spracovaní zeleného čaju neprebieha fermentácia, vďaka čomu sa v lístkoch zachováva veľké množstvo dôležitých živín a vitamínov. Tradičný spôsob spracovania čajovníka na zelený čaj zahŕňa vädnutie, zahrievanie, zavínanie a sušenie.

Hneď po zbere sa lístky nechávajú zvädnúť. Uložia sa buď na bambusové rohože a vystavia sa slnečnému žiareniu na hodinu až dve, alebo vädnutie prebieha pomocou venitlátorov v sušiacich rámoch. Potom sa čaj sparí horúcou vodou s teplotou 85-90 stupňov, vďaka čomu sa zbaví fermentov, nedôjde k oxidácii lístkov a zachová sa ich sviežosť a zelená farba. Napokon sú čajové listy zvinuté a vysušené. Zavinovanie slúži najmä na to, aby sa počas lúhovania uvoľnili prírodné oleje a zachovala sa chuť čaju.

Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!