Biely čaj

Biely čaj

Biely čaj sa získava spracovaním prvých, ešte nerozvinutých čajových lístkov rastliny Camellia sinensis. Z tohto dôvodu sa nazýva aj kvitnúci čaj alebo čajový kvet. Je lahodný a vo svete si získava čoraz väčšiu obľubu. Vyniká jemnou chuťou a najmä vysokým obsahom prírodných antioxidantov.

Jeho pestovanie je pomerne náročné.

Čajovníkové kríky bieleho čaju sa obvykle pestujú v tieni, aby sa zredukovala tvorba chlorofylu. Lístky bieleho čaju majú preto svetlejší odtieň. Zber týchto lístkov trvá často len niekoľko týždňov. Na tento lahodný čaj sa zbierajú biele čajové púčiky a celkom mladé, striebristé listové špičky.

Zaujímavosťou je, že biely čaj sa nazýva aj čaj cisárov, pretože čínski cisári mali vo zvyku pohostiť ním tie najvzácnejšie návštevy. Má najnižší obsah kofeínu a keďže nie je fermentovaný, zachováva si všetky dôležité zložky. Je dokázané, že pomáha pri chudnutí. Pre svoje výnimočné vlastnosti sa využíva aj v kozmetickom priemysle.

Zalievame ho vodou s teplotou 80° C a lúhujeme ho 2 – 3 minúty.

Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!