bazovy liker z plodov bazy ciernej

Recept na domáci likér z plodov bazy čiernej a kávy


Baza čierna sa už od antických čias používa ako liečivá rastlina opradená rôznymi mýtami. V pohanských kultúrach sa šíril mýtus o kríku života a smrti. Kelti sa zase klaňali jeho rozkvitnutým kvetom. Či už veríme v jej magické schopnosti a či nie, jedno jej uprieť nemôžeme. Čierna baza má výrazné antiseptické, protizápalové, močopudné a laxatívne účinky. Podporuje potenie, znižuje vysokú horúčku, podporuje imunitu, znižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Za svoju popularitu vďačí nielen liečivým účinkom, ale tiež charakteristickej nádhernej vôni. Preto bazový kvet s radosťou využívame na čaj a prípravu sirupu či limonády.

Po opelení sa z kvetov na jeseň vytvoria strapce čiernych lesklých bobúľ. Čerstvé plody môžeme odšťaviť, prípadne použiť na prípravu džemu, zaváranín, ale aj vína či likéru. Pripravte si s nami jeden vynikajúci bazovo-kávový likér.

Budeme potrebovať:

  • 0,5 kg čiernej bazy
  • 250 g kryštálového cukru, môže byť aj trstinový
  • 0,5 l vody
  • 1 lyžičku mletej Popradskej kávy
  • 1 vanilkový cukor
  • 250 ml rumu
liker z plodov bazy a kavy

Postup prípravy:

  1. Plody bazy čiernej umyjeme a oberieme zo stopiek. Následne ich dáme do hrnca, zalejeme vodou a varíme na miernom ohni asi 10 minút. Potom precedíme cez husté sitko.
  2. Do šťavy pridáme lyžičku mletej kávy, trstinový a vanilkový cukor. Premiešame a opäť varíme asi 15 minút.
  3. Necháme vychladnúť. Do vychladnutej bazovej šťavy prilejeme rum, premiešame a stočíme do pripravených fliaš.

Hotový likér skladujeme v chlade a tme. Na zdravie!

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
free shipping Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!