filter icon FILTER
medovníčky so zázvorovým krémom

Recept na medovníčky so zázvorovým krémom: Jemné medové cesto s nadýchanou plnkou


Obsah článku

K Vianociam neodmysliteľne patria medovníčky. Ak ste ich ešte nepiekli, vyskúšajte náš jednoduchý recept na medovníčky plnené zázvorovým krémom. K tomu si pripravte hrejivý jablkový cider z ovocného čaju a vychutnajte si pravú vianočnú atmosféru.

Prečo sú medovníčky symbolom Vianoc?

Presný pôvod medovníkov nie je známy, no prvé recepty pochádzajú už z 15. storočia. Postupom času sa recepty menili, pridávali nové ingrediencie a vylepšovali formičky na vykrajovanie. Najväčšiu popularitu mali v Anglicku, Francúzsku či v Nemecku, neskôr sa rozšírili do celého sveta.

Poznáte rozprávku o Jankovi a Marienke? Prvé medovníkové domy začali vypekať nemeckí medovnikári už v 16. storočí. Približne v tom čase vznikla aj táto známa rozprávka od bratov Grimmovcov. Nie je však jasné, či ich pri napísaní inšpirovali medovnikári alebo to bolo naopak.

Aj na Slovensku má medovnikárstvo stáročnú tradíciu. Toto remeslo existovalo na našom území už v 14. storočí. Známe sú totiž záznamy prešporských medovnikárov ako daňových poplatníkov. Medovníčky sa však symbolom Vianoc stali až v 19. storočí, a to vďaka anglickej kráľovnej Viktórie, ktorá ich spopularizovala. Zároveň boli suroviny potrebné na pečenie medovníčkov prístupnejšie pre bežných ľudí. Preto sa postupne stali bežným pečivom a dodnes sú neodmysliteľnou súčasťou Vianoc.

Aby ste si mohli pozrieť video, prosím, povoľte používanie marketingových cookies, alebo si toto video môžete pozrieť priamo na YouTube.

Čo na prípravu medovníčkov so zázvorovým krémom potrebujete?

Ingrediencie na medovníčkové cesto:

  • 450 gramov hladkej múky
  • 1 väčšie vajce
  • 1 polievková lyžica mletej škorice
  • 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
  • pol čajovej lyžičky soli
  • 1 polievková lyžica sušeného zázvoru
  • štipka mletého muškátového orieška
  • štipka mletých klinčekov
  • 125 gramov masla izbovej teploty
  • 125 gramov trstinového cukru
  • 200 gramov medu
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Ingrediencie na zázvorový krém:

  • 80 gramov masla izbovej teploty
  • 1 čajová lyžička sušeného zázvoru
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 100 gramov smotanového syra (mascarpone)
  • 150 gramov práškového cukru

Z uvedeného množstva pripravíte 20 kusov medovníčkov. Príprava vám zaberie 35 minút a celé pečenie približne 10 minút.

chutné domáce medovníčky s krémom

Postup prípravy medovníčkového cesta

  1. Predhrejte rúru na 175 °C. Vo väčšej miske si zmiešajte všetky suché suroviny – múku, sódu bikarbónu, soľ, škoricu, zázvor, muškátový oriešok, klinčeky a odložte ich.
  2. Do druhej misky si dajte zmäknuté maslo a spolu s cukrom vyšľahajte. Potom pridajte med, vajce a vanilkový extrakt. Všetky zložky zapracujte.
  3. K vymiešanej zmesi pridajte pripravené suché suroviny a vypracujte na hladké cesto.
  4. Cesto zabaľte do fólie a odložte do chladničky aspoň na 4 hodiny.
  5. Po 4 hodinách cesto vyberte a pustite sa do spracovania. Cesto vyvaľkajte na hrúbku približne 3 milimetrov a formičkami vykrojte medovníčky.
  6. Uložte ich na plech vyložený papierom na pečenie a vložte do predhriatej rúry na približne 10 minút.
  7. Upečené medovníčky nechajte vychladnúť na plechu. Medzitým si pripravte krém.

Tip: Medovníčky si môžete pripraviť aj dva týždne dopredu. Čím viac totiž postoja, tým viac zmäknú. Naplňte ich krémom až vtedy, keď ich budete chcieť podávať.

Postup prípravy zázvorového krému

  1. Do peny vyšľahajte maslo izbovej teploty spolu so smotanovým syrom.
  2. Primiešajte cukor, zázvor, vanilkový extrakt a šľahajte dovtedy, kým nebude krém nadýchaný.
  3. Vymiešaným krémom naplňte cukrárenské vrecko a naneste ho na polovicu vychladnutých medovníčkov. Druhou polovicou krém prikryte.

Tip:Krátko pred podávaním posypte medovníčky práškovým cukrom.

domáce cesto na medovníčky s krémom

Ako si pripraviť jablkový cider?

K správnej vianočnej atmosfére sa okrem medovníčkov hodí aj chutný nápoj, ktorý vás zahreje. Pripravte si podľa nášho receptu jablkový cider a rozvoňajte svoj domov Vianocami.

Ingrediencie na nápoj:

  • 200 mililitrov ovocného čaju Mistral Jablko škorica
  • 3 polievkové lyžice mandarínkovej šťavy
  • 3 plátky mandarínkovej kôry
  • 150 mililitrov jablkového cideru

Ingrediencie na zdobenie pohára:

  • šťava z polovice limetky
  • 1 polievková lyžica krupicového cukru
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • pol čajovej lyžičky vločkovej soli
  • plátky jabĺk
  • škoricové tyčinky
  • rozmarín

Z uvedeného množstva pripravíte dva nápoje. Ak chcete potešiť svoju návštevu alebo viacerých členov rodiny, stačí, keď prispôsobíte objem čaju a cidera.

Postup prípravy jablkového cidera

  • Do vylúhovaného čaju Mistral Jablko – škorica pridajte šťavu a kôru z mandarinky, jablkový cider a všetko premiešajte.
  • Potom si v miske zmiešajte suché suroviny – cukor, škoricu a vločkovú soľ.
  • Okraj pohára potrite po celom obvode limetkou a namočte do pripravenej zmesi suchých surovín.
  • Do takto ozdobeného pohára nalejte namiešaný ovocný čaj a vložte plátky jablka, škoricové tyčinky a rozmarín.
domáci jablkový cider

Ohodnotiť recept

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!