filter icon FILTER
Liečivé účinky rakytníka

Rakytník vás prekvapí: liečivé účinky so širokým spektrom využitia a spracovania


Obsah článku

Obzvlášť v zimnom období je rakytník rešetliakový prínosnou rastlinou, pretože obsahuje veľké množstvo vitamínu C. Denne stačí zjesť jednu lyžičku plodov – mrazených, sušených alebo sterilizovaných. Surové je taktiež možné priamo konzumovať, ale ich trpká chuť vás môže odradiť. Rakytník má detoxikačné účinky, obsahuje vlákninu, takže je výborný aj pri očiste organizmu, má protizápalové účinky – zápal hrdla, mandlí a pľúc nevynímajúc, chráni pred voľnými radikálmi, je dobrý na nervový systém a podporuje funkciu pečene, obličiek a močového ústrojenstva. Jeho liečivý účinok na kožu a antiseptické účinky sú výborné aj na popáleniny.

Plody rakytníka možno spracovať rôznymi spôsobmi

Najčastejšie z nich sú:

  1. sušenie,
  2. mrazenie,
  3. zaváranie / sterilizovanie,
  4. naloženie v alkohole / likér,
  5. rakytníkový olej,
  6. rakytníkový sirup,
  7. rakytníkový čaj,
  8. rakytníkový džem.

1. Sušené plody rakytníka

Najpohodlnejší spôsob sušenia je v elektrickej sušičke. Použiť môžete, samozrejme, spôsob, na ktorý ste zvyknutí. Pri sušení dbajte na rovnomernú teplotu. Usušené plody uschovávajte na suchom a tmavom mieste alebo ich zomeľte na mlynčeku na kávu. Dostanete tak kvalitnú surovinu na výborný čaj.

2. Mrazené plody rakytníka

Keďže ostne na kríku znemožňujú oberanie plodov, je mrazenie prvým krokom ešte pred samotným oberaním. Jednoducho sa odreže halúzka a vloží do mrazničky. Po zamrznutí plodov sa tieto iba oklepú. Potom ich môžete vložiť naspäť do mrazu vo vhodnej nádobe.

3. Sterilizovanie plodov rakytníka

Na 1 kg plodov použite 400 g kryštálového cukru. Plody s cukrom rovnomerne nasypte do zaváraninových pohárov a nechajte cez noc v chladničke, kde zmenšia objem. Na druhý deň dosypte do pohárov tak, aby boli plné, uzavrite viečkom a sterilizujte 10 až 15 minút.

4. Naloženie plodov do alkoholu / rakytníkový likér

Opláchnuté plody rakytníka nasypte do tmavej fľaše. Zalejte bielou domácou pálenkou alebo vodkou a nechajte aspoň 6 týždňov lúhovať. Potom sceďte a užívajte každý deň jednu čajovú lyžičku ako prevenciu pred chrípkou a prechladnutím.

Pri použití cukru v tomto recepte získate lahodný rakytníkový likér. Užívajte rovnako.

5. Rakytníkový olej

Ako pri iných druhoch oleja aj tu platí, že lisovaný za studena je najkvalitnejší a sú v ňom zachované všetky účinné látky. Je vhodný na vonkajšie aj vnútorné použitie. Vo vysokej koncentrácii sú v ňom obsiahnuté vitamíny E, K, A, F, P atď. Ide o vylisované semená z plodov rastliny. Najlepšie je zadovážiť si olej v BIO kvalite v predajni so zdravou výživou.

Pri vnútornom použití je vhodné užívať 1 čajovú lyžičku denne ráno nalačno. Pri chorobe akútne aj 2-3x denne, vždy 1 čajovú lyžičku pred jedlom. Môžete ho použiť aj do šalátov a na dochutenie jedál. Nie je vhodný na tepelnú úpravu.

Rakytníkový olej účinne lieči sliznice orgánov (tráviace orgány, sliznice ústnej dutiny) aj celkovo prispieva k detoxikácii tráviaceho traktu, lieči pečeň, dvanástnik, močové cesty aj niektoré ochorenia pohlavných orgánov (suchosť slizníc, zápaly, mykózy, ochorenia krčka maternice). Je účinný proti zápalovým ochoreniam hrdla a horných dýchacích ciest, proti angíne, chrípkovým ochoreniam a prechladnutiu. Upravuje hladinu cholesterolu.

Pri vonkajšom použití je olej vhodný najmä ako balzam na vlasy proti ich lámavosti a vysúšaniu. Na pleť je rakytníkový olej vhodný na jej hydratáciu, výživu a celkové rozžiarenie. Pomáha tiež dojčiacim ženám na popraskané bradavky alebo dojčiacim a tehotným ženám na zvýšenie pružnosti a elasticity pokožky. Natierajte si potrebné partie tela niekoľkokrát denne.

Dôkazom je aj latinský názov rakytníka rešetliakového - Hippophae rhamnoides, pričom Hippophae v preklade znamená „lesknúci sa kôň“, resp. „kôň so žiarivou srsťou“. Názov pochádza z časov, keď si ľudia všimli, že kone po spásaní rakytníka mali podstatne lesklejšiu srsť.

6. Rakytníkový sirup

Sirup je tiež možné zakúpiť v predajniach so zdravou výživou, ale možno ho pripraviť aj doma. Plody rakytníka rozpučte a prepasírujte cez husté sitko alebo gázu. Na 1,5 l šťavy potrebujete 1,5-2 kg cukru. Šťavu s cukrom priveďte do varu, odstráňte penu a horúci sirup nalejte do čistých fliaš. Po vychladnutí skladujte v chladničke.

Sirup môžete používať ako bežný ovocný sirup s vodou, na osladenie čaju alebo užívať samotný podobne ako olej – preventívne ráno za lyžičku alebo častejšie počas dňa pri liečbe akútneho chrípkového ochorenia alebo prechladnutia.

raktyníkový čaj

7. Rakytníkový čaj

Ako sme spomínali v 1. bode, na prípravu výborného čaju môžu poslúžiť vysušené a pomleté plody rakytníka. Vtedy dostaneme čaj s kyslastou ovocnou príchuťou. Z tejto úžasnej rastliny je však možné využiť aj listy a konáre. Po ich vysušení a podrvení dostanete výbornú čajovú zmes. Pravidelným pitím 2-3 krát do týždňa účinne detoxikujete organizmus a dodáte telu vitalitu. Rakytníkový čaj pomáha aj pri nespavosti a na uvoľnenie napätia a stresu.

8. Rakytníkový džem

Podrvené plody prepasírujte cez husté sitko alebo gázu, pridajte cukor v pomere 1:1 alebo fruktózu a priveďte do varu. Varte tak dlho, až kým zmes nezrôsolovatie. Potom nalejte ešte horúcu do čistých zaváraninových fliaš. Samotná zmes je pomerne riedka. Na zlepšenie konzistencie a chuti môžete pridať podľa vášho vkusu ananás, šípky, broskyne. Nebojte sa kombinovať. Vznikne vám tak výborná a navyše aj zdravá pochúťka.

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!