filter icon FILTER
domáci smrekový med

Recept na smrekový med, ktorý pomôže pri kašli


Obsah článku

Chcete premôcť kašeľ či nádchu prírodným spôsobom? Pripravte si domáci smrekový sirup podľa nášho receptu. Budete potrebovať len mladé smrekové výhonky a cukor.

Domáci smrekový med: Prečo sa používa v ľudovom liečiteľstve?

Smrekový med je v ľudovom liečiteľstve obľúbený najmä pre účinky mladých smrekových výhonkov, z ktorých sa vyrába. Tie obsahujú množstvo zdraviu prospešných látok. Napríklad veľa vitamínu C, rôzne silice, éterické oleje a minerály.

Najsilnejšia je terpentínová silica, ktorá pomáha rozpúšťať hlieny. Uľahčuje tak vykašliavanie a uvoľňuje dýchacie cesty. Domáci smrekový med zmierňuje aj príznaky nádchy. Vďaka množstvu antioxidačných flavonoidov takisto posilňuje imunitu. Mladé výhonky majú navyše protizápalový a dezinfekčný efekt.

Zbierame ich ale len na jar – v apríli alebo v máji –, a iba svetlozelené výhonky do 5 cm. Pri zbieraní takisto netreba zabúdať na strom a neotrhať úplne všetky.

smrekový med

Recept na smrekový med

Aj keď tento recept na domáci smrekový sirup nepatrí medzi najrýchlejšie spôsoby, ako dostať z výhonkov výživné látky, je jedným z najhodnotnejších. Med totiž neprejde varom ani inou tepelnou úpravou.

Čo budete potrebovať:

Na medicínu zo smrekových výhonkov budete potrebovať len dve základné ingrediencie – mladé smrekové výhonky a cukor (klasický alebo trstinový). V niektorých receptoch sa používa aj med, ktorý je výživnejší, ale keďže ho treba veľa, nemusí sa vám to oplatiť.

Finálne množstvo smrekového medu je ale na vás. Takže ak sa rozhodnete pre menšiu dávku, môžete použiť aj med. Alebo pripraviť dve verzie – medovú i cukrovú.

Ako postupovať:

  • Nachystajte si čerstvé smrekové výhonky a väčšiu čistú vysterilizovanú fľašu.
  • Výhonky postupne navrstvujte do fľaše a zasypávajte cukrom. Vždy tak, aby bola spodná vrstva zakrytá. Opakujte, pokiaľ neminiete všetky. Posledná vrstva má byť cukrová.
  • Naplnenú fľašu zakryte vrchnákom a položte na okno alebo iné teplé miesto, najlepšie slnečné.
  • Nechajte odpočívať 3 až 5 týždňov. Cukor sa bude postupne topiť, až vznikne sladký a voňavý sirup.
  • Ten potom sceďte do fľaše a odložte do chladničky alebo na iné chladné miesto.
recept na smrekový med

Náš tip: Smrekové výhonky obalené v cukre nemusíte hneď vyhodiť. Dá sa z nich pripraviť skvelá tinktúra na vnútorné aj vonkajšie použitie. Stačí, ak výhonky zalejete čírym alkoholom, necháte macerovať na tmavom mieste približne týždeň a potom scedíte.

Ako využiť domáci smrekový med?

Smrekový med je najlepšie užívať po lyžičkách 1 až 2-krát denne pri problémoch s kašľom alebo preventívne v chrípkovom období. V chladnejších mesiacoch ho určite oceníte. A ak vás predsa len doženie choroba, skombinujte ho s teplou dekou a šálkou nášho prieduškového čaju.

Ohodnotiť recept

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!