Výnimočné príležitosti si žiadajú aj výnimočné dezerty. Truffle alebo truffles, čo je honosnejší názov pre čokoládové guľky, takým určite sú. Tieto čokoládové pralinky sa vám rozpustia na jazyku a aj zašpinené prsty stoja za ich lahodnú chuť. Máme pre vás recept na truffle s príchuťou ‒ ako inak ‒ kávy. Ak ich pripravíte napríklad ako silvestrovskú pochúťku, pomôžu vám udržať sa na nohách až do privítania Nového roka.
Recept pre Popradskú kávu vytvorila cukrárka Veronika Kollárová z magazínu Dobré jedlo. Môžete si ho pozrieť vo forme videa alebo ako písomný postup, ktorý nájdete nižšie
Kávové zrná nahrubo rozdrvte. Najlepšie to pôjde v mažiari.
Rozdrvené kávové zrná dajte do hrnca spolu so smotanou a priveďte do varu. Potom odstavte.
Prevarenú smotanu s kávovými zrnami sceďte a do tekutiny pridajte maslo. Miešajte, kým sa v horúcej smotane nerozpustí.
Do zmesi nasypte nasekanú čokoládu a pridajte štipku soli. Rozmiešajte do hladkej hmoty. Ak by sa vám všetka čokoláda neroztopila, dajte zmes ešte nad parný kúpeľ.
Pridajte likér alebo brandy a emne zamiešajte.
Preložte zmes do misy a nechajte vychladnúť. Následne ju dajte na 2 hodiny do chladničky, aby stuhla.
Z vychladenej a stuhnutej zmesi tvarujte guľky. Naberte lyžičkou čokoládovú hmotu, do stredu vložte celý lieskový oriešok a dotvarujte v rukách.
Guľky hneď obaľujte v kakau alebo v nastrúhanej čokoláde. Znova odložte stuhnúť do chladničky a vyberte ich až pred podávaním.
Dobrú chuť praje Popradské!
Spoznajte svet kávy a čaju
Newsletter
plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!