Veniec s kávovou náplňou
25. marec 2023
Recepty |
Kávové recepty |
Veľkonočné recepty |
Videoblog |
Videorecepty
Obsah článku
Potešte svoju veľkonočnú návštevu a upečte tento jemný a nadýchaný veniec z kysnutého cesta s kávovou náplňou.
Ingrediencie na cesto
- 300 mililitrov vlažného mlieka
- 2 polievkové lyžice krupicového cukru
- ½ kocky droždia (21 gramov)
- 40 gramov roztopeného maslo
- 300 gramov hladkej múky
- 200 gramov polohrubej múky
- ¼ kávovej lyžičky soli
- 1 vajce + 1 žĺtok na potretie
Ingrediencie na kávovú náplň
- 150 gramov mletých vlašských orechov
- 50 gramov mletej Popradskej kávy CREMA espresso
- 100 gramov masla izbovej teploty
- 50 gramov krupicového cukru
Postup prípravy veľkonočného venca s kávovou náplňou
-
Vlažné mlieko, rozdrobené droždie, cukor a lyžicu múky vložte do misy. Premiešajte, prikryte a nechajte kvások vykysnúť 10-15 minút.
V ďalšej miske preosejte obe múky spolu so soľou. Pridajte roztopené maslo, vajce a nalejte kvások. Vypracujte zmes do hladkého cesta. Zakryte misu a nechajte cesto kysnúť 45 minút, aby sa jeho objem zdvojnásobil.
Počas čakania si pripravte náplň spojením všetkých surovín do maslovej pasty, ktorú budete môcť jednoducho rozotrieť.
Keď je cesto dobre vykysnuté, preložte ho na dosku, ktorú ste posypali múkou, a rozvaľkajte ho do tvaru obdĺžnika. Celú plochu cesta potrite pripravenou náplňou a potom ho rozdeľte pozdĺž dlhšej strany. Obe polovice zrolujte, aby ste vytvorili dve samostatné rolády. Konce rolád spojte, aby vám vznikol jeden veľký kruh. Potom obe rolády narežte pozdĺžne a prepletajte cez seba. Nakoniec celý veniec zviňte. Ak chcete, môžete použiť špajle na zabezpečenie počas pečenia.
Preložte veniec na plech s papierom na pečenie. Zakryte ho a nechajte ešte 20 minút kysnúť. Nakoniec ho potrite žĺtkom. Vložte do predhriatej rúry na 180 °C a pečte 30 minút, alebo kým nezíska peknú zlatistú farbu. Nechajte veniec vychladnúť a nakoniec ho poprášte práškovým cukrom.
Ohodnotiť recept
Ďakujeme za váš hlas
Už ste hlasovali