filter icon FILTER
Liečivá sila Zázvoru

Zázvor ako liek, korenie či luxusný tovar: Odhalili sme jeho tajomstvá


Obsah článku

Existuje niekoľko superpotravín, ktoré majú taký dlhý zoznam účinkov, až sa zdá, že majú schopnosť zachrániť svet. Medzi ne zaručene patrí zázvor. Okrem toho je aj všestranne využiteľný a jeho história siaha až k starým čínskym filozofom.

Účinky zázvoru na vaše zdravie

Zázvor je známy najmä vďaka svojim antibakteriálnym účinkom. Je preto nenahraditeľný pomocník pri prevencii a liečbe chrípky a nádchy. Dokáže tiež zlepšiť prekrvenie rúk, nôh a rozširuje cievy.

Účinky zázvoru sa využívajú aj na:

  • zrýchlenie metabolizmu,
  • zníženie cholesterolu,
  • zmiernenie nevoľnosti,
  • zníženie krvného tlaku,
  • zmiernenie pálenia záhy a nafukovania.

Okrem toho 100 gramov zázvoru obsahuje 80 kalórií, 1 gram tukov, 18 gramov sacharidov, 2 gramy vlákniny a bielkovín. Nájdete v ňom tiež gingerol, ktorý spôsobuje jeho typickú štipľavosť, vitamíny B9, E a C, éterické oleje či minerálne látky, ako sodík, fosfor, železo, zinok či selén a mnoho iných.

Pri jeho používaní musíte byť opatrní. Vyššie množstvo, môže spôsobiť žalúdočné problémy, nevoľnost či dokonca aj točenie hlavy. Denná odporúčaná dávka je 4 gramy zázvoru, čo sú približne 2 polievkové lyžice.

Zázvorový čaj

Ako nakupovať zázvor?

Pri nákupe zázvoru vyberajte len najčerstvejšie a najkvalitnejšie kusy. Spoznáte ich podľa toho, že sú tvrdé a ťažšie. Ich šupka vám zase napovie viac o chuti, tie s tenšou šupkou sú zvyčajne šťavnatejšie a jemnejšie. Čerstvý zázvor má tiež svoju typickú zázvorovú vôňu. Vyhnite sa kusom s plesňou alebo nepríjemným zápachom.

Ako využiť zázvor čo najlepšie?

Najtradičnejšie sa zázvor využíva buď čerstvý, alebo sušený. Čerstvý môžete nakrájať na tenké pláty a pridať do čaju alebo vody. Dá sa tiež použiť, ako prísada do varených jedál a šalátov.

Sušený zázvor sa skvele hodí, ako korenie do pečenia, na prípravu čaju alebo do rôznych omáčok a marinád.

Ako skladovať zázvor?

Mať počas chladných dní po ruke zázvor je veľmi prospešné. Ako zabezpečiť, aby vám vydržal čerstvý čo najdlhšie? Umiestnite ho do vzduchotesnej nádoby alebo plastového vrecka, ktoré sa dá uzatvoriť. V ňom ho uložte do chladničky, kde by vám mal vydržať čerstvý až mesiac. Ak však na ňom uvidíte plesňové škvrny, vyhoďte ho.

Ak chcete, aby vám zázvor vydržal dlhšie, môžete ho skladovať aj v mrazničke. Najskôr ho poriadne umyte a vysušte. Následne ho zabaľte do potravinovej fólie a dajte do uzatvárateľného vrecúška. V ňom ho vložte do mrazničky, kde by mal vydržať až 5 mesiacov. Ak sa ho rozhodnete použiť, nerozmrazujte ho, krájajte alebo strúhajte ho zmrazený.

Tajomstvá zázvoru, ktoré možno nepoznáte

1. tajomstvo: Jedna libra zázvoru za živú ovcu

Pôvod názvu „zázvor“ pochádza zo sanskritu, liturgického a filozofického jazyku hinduizmu. Voľný preklad znie „v tvare rohu“. Zázvor sa používal už pred viac ako 5 000 rokmi v Ajurvéde a v čínskej medicíne, no do Európy sa dostal až po prelome tisícročí.

Čínsky filozof Konfucius vo svojich dielach písal o dôležitosti zázvoru pre trávenie a vraj každé jeho jedlo obsahovalo tento „rohatý“ koreň. Pre Európanov predstavoval luxusnú komoditu. Mohli si ho totiž dovoliť len skutočne majetní ľudia, pretože jednu libru zázvoru ste v stredoveku vymenili za celú živú ovcu.

Zázvor, sushi

2. tajomstvo: Zázvor na čistenie chutí

Ak patríte k milovníkom japonského sushi, pravdepodobne tušíte, prečo vám vždy k porcii pridajú aj ružové plátky marinovaného zázvoru. Ak ste to ale doteraz nevedeli, čítajte ďalej.

Nakladaný zázvor je totiž v ázijských krajinách tradične používaný ako „čistič podnebia“ či neutralizátor chuti medzi rôznymi druhmi sushi. Každá ryba, ktorá sa na prípravu sushi používa, má špecifickú chuť. Aby ste si ich mohli naplno vychutnať a precítiť ich pravú chuť, sushi majster vám medzi jednotlivými chodmi naservíruje zázvor. Mnoho ľudí si zázvor dáva navrch rolky predtým, ako ju zje, no to je chyba.

3. tajomstvo: Medicínsky zázrak

Zázvorový čaj vám pri chrípke a nachladnutí naordinuje každá mama či babička. V kombinácii s medom je to totiž prírodné antibiotikum, ktoré navyše výborne chutí. Extra silnú chuť zázvoru s citrónom sme primiešali aj do nášho zázvorového čaju. Zázvorový čaj alebo čistý strúhaný koreň vám však pomôžu aj pri cestovaní, pretože potláčajú príznaky nevoľnosti spôsobenej z cestovnej horúčky.

Vďaka tomu, že zázvor obsahuje aj niekoľko silných analgetických látok, dokáže potlačiť bolesť – najmä tú, ktorú pociťujú ženy počas menštruácie. Stačí, keď si 3 dni na začiatku cyklu naordinujete pár šálok silného zázvorového čaju. Bolesť bude miernejšia alebo žiadna.

4. tajomstvo: Existuje viac ako 1 000 druhov zázvoru

Príroda je mocná čarodejnica, ktorá dokázala stvoriť viac ako 1 300 druhov zázvoru. Rastú najmä v Indii, Číne alebo západnej Afrike a používajú sa ako liek, korenie či prísada do varenia. Väčšina týchto rastlín má silne aromatické kvety – zázvor sa zbiera až vtedy, keď uschnú.

Jednoduchý recept na domáci zázvorový shot

Ak sa cítite chorí a potrebujete trochu povzbudiť, skúste zázvorový shot. Ide o jednoduchú kombináciu zázvoru, citrónu a medu, ktorá vás určite postaví na nohy. S našim receptom si ho pripravíte za 10 minút a vyjde vám z neho až 10 porcií.

Čo budete na zázvorový shot potrebovať

  • 500 g čerstvého zázvoru,
  • ¼ šálky studenej vody,
  • ¼ šálky medu,
  • 6 stredných citrónov.

Postup prípravy zázvorového shotu

  1. Zázvor umyte, osušte a potom nahrubo nakrájajte.
  2. Odšťavte citróny bez dužiny, až kým nebudete mať približne 2/3 šálky citrónovej šťavy.
  3. Pridajte zázvor, citrónovú šťavu, vodu a med do mixéra. Všetky suroviny miešajte na vysokých otáčkach, kým sa nevytvorí hladká, hustá zmes.
  4. Následne dajte zmes do sitka vystlaného čistou utierkou, ktorá je umiestnená nad miskou.
  5. Rozmixovanú zmes vyžmýkajte až kým v nej neostane ani kvapka šťavy.
  6. Nápoj prelejte do sklenenej a dobre uzatvárateľnej fľašky.

Ako zázvorový shot užívať a skladovať?

Zázvorové shoty pite čo najčerstvejšie. Skladujte ich v chladničke, kde v dobre uzavretej nádobe vydržia aj týždeň. Pred pitím ich pretrepte a nalejte do menšieho pohára.

Ak chcete shoty uchovať na dlhšie, nalejte šťavu do misky na ľad a dajte zamraziť. Takto môžete pripravený nápoj skladovať až jeden mesiac. Zamrznuté kocky môžete napríklad pridať do čaju či smoothie.

Ohodnotiť recept

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!