filter icon FILTER
babovka recept

Recept na jednoduchú a rýchlu mramorovú bábovku s čokoládou


Obsah článku

Bábovka je klasika, ktorá nikdy nesklame. Spája nás s rodinou, spomienkami na detstvo a s prázdninami.

Počas príjemných jesenných dní trávime veľa času vonku. Nechceme sa zbytočne vyhrievať v kuchyni a snažíme sa piecť rýchle a jednoduché dezerty. Také, ktoré zasýtia na raňajky, padnú vhod na výlete či na pikniku, alebo namiesto sladkostí z obchodu potešia hlavne deti.

Takouto zaručene rýchlou dobrotou je aj bábovka. Jej príprava vám nezaberie veľa času. Naozaj za chvíľu vyčarujete v kuchyni potešenie pre celú rodinu. V každej rodine nájdete iný recept. My sme si pre vás pripravili jeden veľmi jednoduchý, nech máte veľa času na jesenné radovánky.

Čo budete potrebovať na mramorovú bábovku s čokoládou?

  • 3 vajcia
  • 1/2 hrnčeka kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1/2 hrnčeka oleja
  • 4 polievkové lyžice jemného tvarohu (nie hrudkovitý)
  • 3/4 hrnčeka acidofilného mlieka
  • 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 hrnček špaldovej hladkej múky
  • 1 hrnček polohrubej múky
  • 2 polievkové lyžice kakaa
  • 80 g čokolády na varenie
  • jemný kokos na vysypanie formy

Postup prípravy mramorovej bábovky

  1. Najskôr si formu na bábovku vymastíme hrubšou vrstvou tuku na pečenie a posypeme jemným kokosom. Ak nemáte kokos, použite polohrubú múku. Rúru si vyhrejeme na 190 °C.
  2. V kuchynskom robote vyšľaháme vajíčka. Pridáme kryštálový a vanilkový cukor, krátko šľaháme. Zľahka primiešame olej, tvaroh a acidko.
  3. V miske si zmiešame špaldovú, polohrubú múku a kypriaci prášok do pečiva a vzniknutú zmes pridáme do tekutej časti cesta. Na záver jemne primiešame nasekanú čokoládu.
  4. Väčšiu polovicu cesta vylejeme do pripravenej formy. Do zvyšného cesta pridáme 2 polievkové lyžice kakaa a premiešame. Kakaové cesto pomaly pridávame do formy, a tak bábovke vytvoríme jemný mramorový vzor.
  5. Formu s cestom vložíme do rúry, pečieme prvých 10 minút na 190 °C, potom ešte približne 25 - 30 minút na 180 °C. Či je naozaj hotová, vyskúšame tak, že ju na viacerých miestach popicháme špajľou. Ak sa nám na ňu cesto nelepí, bábovka je hotová.
  6. Bábovku po upečení vyklopíme z formy. Na formu si položíme väčší tanier s utierkou, oboma rukami tanier s formou pretočíme a bábovka by sa mala vyklopiť. Ak sa nevyklopí, na formu položíme utierku namočenú v studenej vode a necháme pôsobiť. Po chvíli skúsime, či sa bábovka oddelila, ak nie, ešte raz zopakujeme.
recept na babovku

Čokoládovú bábovku servírujeme ešte teplú, čokoláda vnútri tak bude ešte máličko roztopená, čo bábovke len pridá na chuti. Deťom chutí najviac s kakaom alebo s ovocným čajom.

Alebo ju zabaľte vcelku do utierky, vložte do prúteného koša a vychutnajte si piknik v jesennej prírode.

Jeseň plnú zážitkov vám praje Popradské!

Ohodnotiť recept

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!