Brusnice sú drobné bobuľové ovocie výraznej červenej farby. Hoci vás brusnice hneď nedostanú svojou jemne trpkou chuťou, nedajte sa odradiť. Keď si ich doprajete viac, prekvapia aj jemne sladkými a kyslastými chuťovými odtieňmi.
To však nie je pravý dôvod, prečo by ste mali toto ovocie vyskúšať. Dôvodom sú ich mnohé zdraviu prospešné účinky. Pre ne sú často brusnice nazývané aj superpotravinou.
Z brusníc sa najčastejšie pripravujú šťavy, sirupy, marmelády, omáčky či kompóty. Veľa vitamínov si uchovávajú aj v sušenej forme, najviac však, keď ich zamrazíte. My sme si pre vás pripravili recept na brusnicovú omáčku.
Takto pripravenú omáčku môžete ihneď použiť alebo vychladenú odložiť do chladničky. Hodí sa k hovädzej sviečkovej, panenke, mäsovým guľkám, grilovanému mäsu či syru ako hermelín alebo oštiepok. Milovníkom sladkého ju odporúčame aj ako polevu ku palacinkám, bábovke či inému zákusku.
Brusnice sú naozaj všeliekom. Preto sa ich snažte dopriať si čo najviac. Môžete si vybrať čerstvé, sušené, v omáčke či v šťave. Alebo si ich vychutnajte v spojení s malinami a bazou v čaji Mistral.
Veľa zdravia praje Popradské!
plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!