druhy typy kav

Kávológia 5: Poznáte štyri základné druhy káv?


Kávičkári milujú kávu v rôznych podobách. Či už radi siahate po malej a silnej, alebo ju máte radi s množstvom mlieka, výber je len na vás. Praví kávičkári však dobre vedia, aký nápoj majú čakať za rôznymi názvami v nápojovom lístku kaviarne, ktoré poväčšine pochádzajú z taliančiny.

1. Espresso

Espresso je snáď najznámejším typom kávy. Zároveň tvorí základ mnohých kávových nápojov. Na prípravu espressa budete potrebovať na to určený stroj, ktorý pomocou horúcej vody a tlaku dostane z mletej kávy intenzívnu a bohatú chuť. Pripravuje sa zo 7 gramov mletej kávy a 25 - 35 mililitrov vody. Ak pripravené espresso dolejete horúcou vodou podľa chuti, vznikne vám espresso lungo.

Pri chuti espressa môže zavážiť každá sekunda, kvapka vody či zmena tlaku v stroji, preto si príprava dobrého espressa žiada cvik a presnosť.

espresso

2. Espresso macchiato

Espresso macchiato vznikne, keď ku klasickému espressu pridáte klobúčik teplej mliečnej peny. Pomer kávy a mliečnej peny je 2:1. V Taliansku tento nápoj nájdete aj pod názvom caffé macchiato.

Mliečnu penu, inak zvanú aj mikro-pena, pripravíte pomocou parnej dýzy na espresso stroji. Mlieko v konvičke ňou napeníte a zohrejete na teplotu 60 - 65 °C. Pena v tomto nápoji zjemňuje chuť espressa bez toho, aby sa káva „utopila” v mlieku.

espresso macchiato

3. Cappuccino

Spenené mlieko využijete aj pri príprave obľúbeného cappuccina. Základ nápoja taktiež tvorí espresso, ale oproti espressu macchiato je pomer kávy a mliečnej peny opačný - 1:2. Objemovo je to o niečo väčší nápoj, zvyčajne má približne 150 mililitrov.

Dokonalé cappuccino môžete okamžite piť, pretože nie je príliš horúce.

cappuccino

4. Caffé latté macchiato

Caffé latté macchiato (známe aj ako caffé latté alebo latté macchiato) je mliečny kávový nápoj s penou navrchu. Aj jeho základ tvorí espresso, no má najmenší pomer kávy oproti mlieku - približne 1:3. Vznikol taktiež v Taliansku ako detská verzia kávy, pretože chuť espressa je v ňom najmenej intenzívna.

Výraz macchiato vyjadruje, že aj jeho vrch pokrýva teplá mliečna pena, ktorá je oproti vzdušnému cappuccinu často hustejšia. Pri pomalom liatí espressa do horúceho mlieka sa nám môže podariť vytvoriť aj farebne odlišné vrstvy, preto nápoj vynikne vo vysokom sklenenom pohári.

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
free shipping Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!