filter icon FILTER
Detox a liecba pecene, pestrec mariansky - kvet a ucinky.

Detox pečene a ochrana pred osteoporózou: Nazbierajte si pestrec mariánsky


Obsah článku

Nízku bylinku pestrec mariánsky (často nazývanú aj ostropestrec) ľahko spoznáte vďaka jej sýto farebným a bohatým kvetom, ktoré sú ružové až fialové, a neprehliadnuteľným pichliačom. Pestrec mariánsky sa nápadne podobá na bodliak, a to svojím plným kvetom a ostnatými listami.

Tejto na oko odolnej rastline sa najlepšie darí v oblasti Stredomoria, odkiaľ aj pochádza. Dnes za ňou nemusíme merať dlhú cestu, pretože sa jej dobre darí aj na našom Slovensku. Dlhé stáročia patrí medzi rozšírené a dobre známe domáce medicíny.

Účinky pestreca mariánskeho

Využíva sa najmä vo forme extraktu, ktorý obsahuje veľa silymarínu. Táto látka redukuje vznik voľných radikálov a oxidačného stresu, ktorý spôsobuje nerovnováha medzi antioxidačnou kapacitou bunky a voľnými radikálmi. Okrem antioxidačných má zároveň aj silné protizápalové a antivírusové vlastnosti. Naše staré mamy možno nevedeli, že mu môžu pripísať tieto odborné výrazy, no určite ho poznali ako pomocníka pri problémoch s pečeňou a žlčníkom.

Pestrec sa často odporúča ženám na tvorbu materského mlieka. Pozitívne účinky, pri pravidelnej konzumácii aj antidepresívne, si môžeme všimnúť aj na našej nervovej sústave. Navonok spozorujeme prejavy pohody ako úsmev na tvári či dobrú náladu po celý deň.

Dnes je pestrec mariánsky známy pre tieto potvrdené účinky:

  • ochrana a detox pečene
  • ochrana mozgu pred vplyvmi starnutia
  • ochrana kostí pred osteoporózou
  • podpora pri liečbe rakoviny
  • podpora tvorby materského mlieka
  • pomoc pri akné
  • znižuje hladinu cukru v krvi
  • zvyšuje potenciu

Všetky tieto úlohy zvláda vďaka dôležitým látkam, ako sú: flavonoidy, aminokyseliny, kyseliny a oleje, flavolignany. Neopomenieme ani ďalšie vzácne súčasti, ako vitamín E, silica, vláknina či bielkoviny a cukry.

Ucinky pestreca marianskeho, zber plodov na susenie

Ako a kedy zbierame ostropestrec mariánsky?

Na vlastnoručne zbieraný pestrec mariánsky sa vyberte v období krátko pred dozretím plodov, teda v septembri až v októbri. Najvyššia koncentrácia účinnej látky - silymarínu, sa nachádza v semenách a v šupke plodov, ktoré jediné zbierame z rastliny. Overeným spôsobom je zbierať ružovú časť aj s listami, ktoré okolo nej tvoria kalíštek.

Nazbierané plody následne necháme na suchom mieste dozrieť a vyschnúť. Odstránime lietací aparát („páperie”) od semienok a uskladníme do tmavej uzatvorenej nádoby.

Náš tip na záver:

Ak sa veľa stresujete v práci alebo v iných oblastiach života, uvarte si šálku čaju z pestreca. Dopraje uvoľnenie vašej nervovej sústave a budete sa cítiť o čosi ľahší. Pre silnejší účinok môžete pestrec mariánsky kombinovať s trochou levandule.

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!