filter icon FILTER
domaca zmrzlina recept

Recept na domácu karamelovú zmrzlinu s kávou


Obsah článku

Zmrzlina je nepochybne najobľúbenejšia letná pochúťka. Milujú ju deti aj dospelí.

Predchodkyňou zmrzliny vraj bola zmes mlieka a ryže zmrazovanej za pomoci snehu alebo ľadu 200 rokov p. n. l. v Číne. Neskôr rímski panovníci posielali do hôr svojich otrokov na ľad a sneh. Skladovali ho hlboko v dierach v zemi. Kuchári ho ochutili a šľachta si potom pochutnávala na sladkej dobrote počas svojich bujarých večierkov.

Zmrzlinu v dnešnej podobe priniesla v roku 1843 Američanka Nancy Johnsonová, ktorá vyrobila prvý ručný výrobník na zmrzlinu. O niekoľko rokov na to vznikla prvá továreň na zmrzlinu v Londýne. Postupne sa zmrzlina stala dostupnejšou aj pre obyčajných ľudí.

Momentálne sú najväčším konzumentom zmrzliny na svete Američania. Spomedzi európskych krajín prvenstvo patrí Dánom a Švédom. Najpredávanejšími príchuťami vo svete sú vanilková, jahodová a čokoládová.

Ak sa rozhodnete pripraviť si túto mrazenú pochúťku doma, pripravili sme pre vás nenáročný recept na karamelovú zmrzlinu s kávou. Nech sa páči:

Budeme potrebovať:

  • 500 ml 33 %-nej smotany na šľahanie
  • 1/2 plechovky karamelového Salka
  • práškový cukor
  • 1 polievkovú lyžicu espressa z Popradskej kávy Extra špeciál
  • 2 zarovnané kávové lyžičky mletej kávy
  • karamelové sušienky
  • maliny
recept na domacu zmrzlinu

Postup:

  1. V miske si pripravíme šľahačku, pričom dáme pozor, aby sme ju neprešľahali. Jedným zaručeným tipom, ako sa vám to nestane, je použiť dobre vychladenú šľahačku. Potom už len musíme prestať šľahať v správny moment, keď šľahačka začína byť krémová. Šľahačku na pár minút odložíme do chladničky.
  2. V miske si do peny vyšľaháme karamelové Salko. Pridáme 1 lyžicu vychladeného silného espressa, trochu práškového cukru a krátko premiešame. Do zmesi postupne a pomaly ručne vmiešavame vychladenú vyšľahanú šľahačku. Nakoniec pridáme 2 kávové lyžičky mletej kávy Extra špeciál. Zľahka premiešame, masu vylejeme do uzatvárateľnej misky a dáme mraziť.
  3. Prvé dve-tri hodiny masu pravidelne premiešavame. Potom zmrzlinu posypeme podrvenými karamelovými sušienkami a malinami. Necháme mraziť ďalších približne 6 hodín. Pri servírovaní môžeme zmrzlinu ozdobiť čerstvými malinami.
karamelova zmrzlina s malinami recept

Sladká karamelová chuť je zvýraznená silou kávy a úžasnými karamelovými sušienkami. Naopak, sladkosť zjemňujú a dopĺňajú kyslasté maliny. Táto kombinácia vás určite dostane.

Krásne leto plné zážitkov prajeme!

Ohodnotiť recept

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!