filter icon FILTER
čaj z nádchovníka

Recept na čaj z nádchovníka: Zázračná rastlina, ktorú si ľahko vypestujete aj doma


Obsah článku

Nádchovník sa stáva pre svoju nenáročnosť čoraz obľúbenejšiou liečivou rastlinou. Prečítajte si náš článok a zistite, aké benefity nám prináša, čo obsahuje, alebo ako sa pestuje. Okrem toho sa môžete inšpirovať aj jednoduchým receptom na chutný čaj z nádchovníka, ktorý je nenáročný na prípravu.

Čo je nádchovník a ako sa pestuje?

Nádchovník (inak nazývaný rýmovník, koleus alebo plektrant amboinický – Plectranthus amboinicus) patrí medzi trváce rastliny. Spoznáte ho podľa „chlpatých“ zúbkatých lístkov, ktoré po zrolovaní medzi prstami, uvoľnia prenikavú vôňu podobnú mäte, medovke a eukalyptu. Rastie rýchlo a potrebuje len polotieň, teplo a občasné zalievanie.

nádchovníkový čaj

Ak nádchovník nevlastníte, nezúfajte. Opýtajte sa priateľov, rodiny alebo susedov a poproste ich o malý odrezok. Vložte ho do pohára s vodou, keď o pár dní pustí malé korienky, presaďte do kvetináča. Nádchovník pri správnych podmienkach rastie veľmi rýchlo.

Aké sú účinky nádchovníkového čaju na naše telo?

Nádchovník je bohatý na vitamíny A, B, C, E a veľa minerálov a stopových prvkov ako železo, horčík, draslík, sodík, fosfor či zinok. V jeho zložení nájdete aj kyselinu askorbovú, ktorá je potrebná na reguláciu metabolizmu a omega-6 mastné kyseliny, ktoré pomáhajú znížiť hladinu zlého cholesterolu. Aj keď sa v Indii tento čaj používa na laktáciu, v našich končinách sa neodporúča pre tehotné ani dojčiace ženy.

Aj vďaka bohatému zloženiu čaj z nádchovníka:

  • pomôže pri nádche, prechladnutí a pri respiračných problémoch,
  • má antibakteriálne a antivírusové účinky,
  • tlmí kašeľ a bolesť v krku,
  • pomáha pri žalúdočných problémoch a kolikách,
  • tlmí bolesti hlavy,
  • zmierňuje menštruačné bolesti,
  • znižuje krvný tlak,
  • zlepšuje imunitu,
  • je vhodný aj pri kardiovaskulárnych problémoch,
  • znižuje pri dlhodobom užívaní cholesterol,
  • zmierňuje stres, úzkosti a nespavosť.
domáci nádchovníkový čaj

Ako si pripraviť čaj z nádchovníka?

Príprava čaju z nádchovníka je veľmi jednoduchá, pretože lístky netreba sušiť, môžete ich použiť priamo z čerstvej rastliny. Sušenie lístkov sa vám s najväčšou pravdepodobnosťou nepodarí, pretože sú vodnaté a dužinaté.

Postup prípravy:

  1. Odstrihnite 1 až 5 lístkov a umyte ich.
  2. Listy zalejte 2 až 3 dcl horúcej vody.
  3. Nechajte ich pár minút lúhovať.
  4. Po vylúhovaní môžete podľa vlastnej chuti pridať lyžičku medu či pár kvapiek citróna.

Denne si môžete vychutnať tak 2 až 3 šálky čaju z nádchovníka.

Tip: Množstvo listov na prípravu čaju prispôsobte podľa seba. Nádchovník má naozaj silnú vôňu aj chuť, a preto vám postačí aj 1 list. Skúšaním však zistíte, koľko lístkov vám chutí a aký silný odvar upredňostňujete. Nádchovník si môžete pripraviť aj v kombinácii s inými bylinnými čajmi, napríklad šípkovému dodá sviežu chuť.

Aké využitie má nádchovník?

Liečivé účinky nádchovníka môžete použiť na viacero spôsobov. Môžete si z neho okrem nádchovníkového čaju pripraviť aj sirup, masť, repelent či tinktúru. Jednoduchým pošúchaním listu medzi prstami a následným inhalovaním tejto vône, pomáha uvoľňovať upchatý nos. Ak potrebujete pomôcť s vykašliavaním a uvoľnením hlienu z dýchacích ciest, lístky nádchovníka požujte.

Má tiež podobné liečivé schopnosti ako aloe vera. Odvar je vhodný aj na spálenú pokožku od slnka a iné popáleniny. Takisto ho môžete použiť aj na ošetrenie rán, akné či ekzém.

Ďalšou veľkou výhodou nádchodníka je, že pôsobí ako repelent, pretože mentolová aróma odpudzuje dotieravý hmyz. Ak vás nejaký poštípe, potrite ranu lístkom. Zmiernite tak štípanie a svrbenie.

Je tiež veľmi obľúbený v gastronómii, preto ho môžete poznať pod názvom španielsky tymián, kubánske oregano či mexický eukalyptus. Využíva sa ako korenie či prísada do šalátov.

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!